Haksız Tahrik Nedir?

Siz değerli okuyucularıma bu yazımda Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen haksız tahrik hali nedir, şartları nelerdir konularında bilgi vermeye çalışacağım.

01.12.2021
Haksız Tahrik Nedir?

HAKSIZ TAHRİK
Türk Ceza Kanunu madde 29- (1) Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla ve müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir. şeklinde düzenlenmiştir.
Haksız tahrik, bir kişinin haksız bir fiil nedeniyle meydana getirdiği şiddetli elemin etkisi altında suç işlemesi halinde cezai sorumluluğunu azaltarak ceza almasında indirim sağlanması durumu olarak ifade edilmektedir. Şayet bir kişi haksız tahrik etkisi altında bir suça karıştığında bu kişinin kusur yeteneğinde eksiklikler mevcut olduğu kabul edilir. Kusur yeteneğinin azalması halinde kişinin haksız tahrik altında suç işlemesi cezasında indirim almasını gerektirmektedir. Türk Ceza Kanununda düzenlenen haksız tahrik indiriminden yararlanabilmek için birtakım şartların varlığı aranmaktadır. Şöyle ki; öncelikle haksız tahrik oluşmasına sebep olacak bir fiilin varlığı gerekir. Haksız tahrike konu olan fiilinde haksız bir fiil olması olayın neticesinde gerekli olan bir diğer şart olarak Yargıtay tarafından kabul edilmektedir. Haksız tahrik oluşturan bu fiilin bizzat faile karşı yapılması gerekmektedir. Aksi halde haksız tahrik indirimi uygulanmamaktadır. Fail haksız tahrik altında yaptığı fiilde öfke veya şiddetli bir elemin etkisi altında hareket etmelidir. Haksız tahrik indiriminden söz edilebilmesi için bir diğer husus ise, ilk haksız eylemin hangi tarafın gerçekleştirdiği hususudur. Şayet ilk haksız hareketi fail kendisi gerçekleştirdi ise, bu durumda haksız tahrik indiriminden yararlanamamaktadır. Failin haksız tahrik indiriminden yararlanabilmesi için bizzat haksız tahrik teşkil eden fiilin mağdur tarafından yapılması gerekir.

ARA REKLAM ALANI


Avukat Gizem GONCE

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Gizem Gonce, lise eğitimini Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen Kültür Üniversitesi Özel Hukuk programında Miras Hukuku alanında tez çalışmalarını yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen yerli ve yabancı hukuk bürosu ve şirketlerinde çalışarak birçok hukuki problemin çözümünde tecrübe kazanmıştır. Marsh & McLennanbünyesinde hukuki danışmanlık departmanında stajyer avukat olarak çalışmıştır. Avukatlık ruhsatını 2016 yılında alan Avukat Gizem Gonce, uzun bir süre Deniz Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku alanlarında faaliyet gösteren çeşitli hukuk bürolarında avukatlık yapmış olup akabinde Av. Gizem GONCE, Eren& Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun Kurucu Ortağıdır. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Uzmanlık alanları; Deniz Ticaret Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Sigorta ve Tazminat Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’dur. Uyuşmazlıkların dava yolu ile çözümünde taraf vekili olarak görev yapmaktadır. İş ve trafik kazaları sonucunda tazminata ilişkin hukuki ihtilafların çözümünde yerli ve yabancı müvekkillere Türk Hukuku ve uluslararası hukuk kapsamında danışmanlık hizmeti vermektedir.Uzlaştırmacılık eğitimini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.