KARŞINIZDA YARATICI KİMLİĞİ İLE ERKAN BİRLİK

13.03.2022
22 Nisan’da İstanbul/ İstinye’de doğdum. Liseyi BKÇL Lisesinde tamamladım. Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü mezunuyum. Ailemle birlikte Tekirdağ/ Çorlu’da ikamet ediyorum. “Her Şeye Dair Ne Varsa İçinde ve Aynur” adlı eserlerin “ Yeter Artık ve Yalnızlık adlı şarkıların da söz yazarıyım. Eğitimlerim: Emre Kalcı ve Jale Demirdöğen den yazarlık eğitimi, Tiyatro üstadı sayın Ferdi Atuner den diksiyon eğitimi aldım.

1992 İzmir/ Konak doğumlu olan Erkan Birlik, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye bölümü mezunu hem genç bir yazar hem de Gox Arion mahlasını kullanarak süper kahramanlık kitaplarında Katran Adam, Beyaz Akrep, Carbon Z, Bay Morza gibi onlarca süper kahramana hayat veren değerli bir yaratıcıdır. Marvel ve DC ayarında karakterler yaratarak film, çizgi film, animasyon, kitap, oyun, oyuncak gibi birçok alana yayılmak isteyen ve çalışmalarını o yönde planlayan sevgili Erkan Birlik ile röportajımız…

ARA REKLAM ALANI

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

-1992 yılının Ağustos ayında İzmir’de dünyaya geldim. Kendimi bildim bileli olumsuz tablolar arasında bir ressam gibi hayatımı çizmeye, renklendirmeye çalışıyorum. Her seferinde o siyah boya elime geçse de ben hep olumlu düşünen biri olmak istiyorum. Bunlar dışında Maliye bölümünü bitirdim ve hâlâ kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Okumuş olduğunuz bölüm ile şu an yaptığınız meslek birbirinden çok farklı, yazarlığa başlamanızdaki etken nedir?

– Açıkçası yazarlığa başlama zamanına gelmek gerekirse henüz ilkokul birinci sınıfta ve okuma yazma aşamasına geçmemişken, annemin vermiş olduğu destek sayesinde hızlı öğrendim. Bu benim eğitime 1-0 önde başlamama vesile oldu. Sonrasında ise lise öğretmenimin, ” Sen yazar olamazsın” demesi… Ve bir çıkış yolu ararken kendimi bulduğum yazılar içinde bir şeyi fark ettim. Yazmak bana çok iyi geliyordu. Adeta kendimi yeniden keşfetmeye başlamıştım. Bunun sonucu olarak 2016’da ilk kitabım olan, “Silinme” yi okuyucularımla buluşturdum.

Yürümeye karar verdiğiniz bu yolda en büyük destekçiniz kim veya kimler oldu?

-Kocaman harflerle, “ANNEM” demek istiyorum. Babam genel sebepler nedeniyle başımızda pek duramadığından bu süreçte annem; kız kardeşim ve bana hem bir anne hem de baba oldu. Her gece bıkmadan usanmadan bize hikâyeler anlatıyordu. Gün içinde de ya resim yaptırıyor ya da yeni kelimeler öğretiyordu. Annemin bu yönü bana üretkenliği aşıladı ve beni hep ileri doğru taşıdı. Diğer yandan hayatımın bir kısmını yanında geçirdiğim İsmail dedem, ufku geniş bir insandı. Onun anlattıklarını da dinlerdim. Kendisi hem yerelde şampiyon bir boksör hem de kıymetli bir zanaatkârdı. Dönemin Yeşilçam sanatçılarından sayın İhsan Yüce ile bir projede yer almış. Ayrıca Fikret Hakan’a olan benzerliği ile de sinema sektöründe yer alması istenmiş ama o kabul etmemişti. Yani annem ve dedemin üzerimdeki katkısı oldukça fazladır.

Okuduğunuz ilk kitabı hatırlıyor musunuz?

-Okuduğum ilk kitap, çocuk kitaplarının değerli yazarı Gülten Dayıoğlu’nun kaleme aldığı, “Ganga” adlı eserdir. Beni inanılmaz derecede etkilemiş bir eserdir. Görsel hafızam iyi olduğundan kitabı adeta film izler gibi okumuştum. Zaten nasıl bir tesadüftür ki kitabı bitirdikten bir hafta sonra okulda düzenlenen etkinliğe Gülten Dayıoğlu’ da iştirak etmiş ve ben bu sadece tesadüf olamaz diye düşünmüştüm.

Silinme(2016), Mucize Aşk(2018), ve Katran Adam(2021). Kitaplarınızı okuyucularınızla buluşturduğunuzda her seferinde aynı duyguyu hissettiniz mi? Duygularınızı bizimle paylaşır mısınız?

-Her yazdığım kitabın dönemi,  benim farklı bir dönemime denk geldi. Meselâ, “Silinme” ilk kitabımdı ve ben o vakitler ünlü bir beyaz eşya firmasının üretim bölümünde görev yapıyordum. İzmir’den Manisa’ya her gün gidip geliyordum. Kitabı otobüste, yemekhanede ve boş vakitlerimde yazdım desem yalan olmaz. Yayınevim İzmir’deydi ve biz kitap fuarının olduğu gün kitabı çıkardık. Sevdiğim herkes geldi ve uzun bir kuyruk oluşturdu. O anki duygularımı anlatamam. Ardından, “Mucize Aşk” kitabında da büyük bir sevinç yaşadım. Çünkü ilk kez bir yazarla birlikte ortak çalışma yaparak, “Katran Adam” kitabını sevenlerimizin beğenisine sunduk. O konuda da ilk süper kahraman olduğu için bize inanılmaz bir ivme kazandırdı.

Yazarlığın yanı sıra onlarca süper kahramanın da yaratıcısısınız. Süper kahramanlarınızla henüz tanışmamış olanlar için kısaca her şeyin nasıl başladığını anlatabilir misiniz?

-Rüya… Her şey bir rüya ile başladı. Zaten senelerdir büyüklerimden ütopik hikayeleri dinlerdim. Sonrasında gördüğüm bu rüya tüm hayatımı değiştirerek bana adeta bir yol sundu. Bu öyle güzel ki başarırsak dünyada üretkenlik noktasında en üst sırada yerimizi alacağız… Ama aynı zamanda da o kadar zor bir süreç ki size anlatamam. Rüya sonrası yaptığım araştırma beni, “Katran” a getirdi. Ondan bir karakter olarak, “Katran Adam” ı yarattım. Akabinde öyle bir oldu ki durmam imkânsızdı. Arka arkaya Beyaz Akrep, Bay Morza, Shu Lan Zhao ve onlarca karakteri yarattım. Her an yeni bir karakter geliyor, ben not alıyorum. Bir fabrika gibi düşünün, sürekli üretiyorsunuz.

Çoğunlukla Marvel ve DC süper kahraman karakterlerini gördük. Aynı zamanda sinema ve TV de de birçok Marvel ve DC yapım yer alıyor. Siz karakterlerinizi yaratırken hangi tarihi ya da hangi tarz karakterlerden ilham aldınız?

-Aslında ben dünya dışı ile daha fazla ilgileniyorum. Görmediklerimizi, keşfedilmeyenleri daha çok seviyorum. Karakterlerin konuları genel olarak uzayda geçiyor. Kendi yarattığımız dünyalar ve uydular yardımcımız oluyor. Şu an yaptıklarımız yakın süreçte sinema sektöründe de bize yardımcı olacaktır. Çünkü artık eskisi gibi sadece senaryo yazılıp filme aktarılmıyor. Kitaptan uyarlama yapılıyor. Tabi ki bu üretkenliğin nirvanasını yaşadığım ve yaşamaya devam edeceğim anlarda hem ülkemi hem beni hem de yanımdaki ekibimi bir üste taşıyacaktır. Karakterler noktasında geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Stan Lee bana fazlasıyla destek olmuştu. Onun konuşmaları ve yaşadıkları benim için en iyi örnekti. Yarattığı her karaktere yüklediği misyonun benim yaptıklarımdan bir farkı yoktu. Meğer ben bilmeden resmen Stan Lee gibi davranıyormuşum. Bu da benim yaptığımın ve ürettiklerimin doğru yolda olduğunu gösteriyor.

Şu anda yarattığınız süper kahramanlardan en çok hangisi seviliyor? Onlardan birinin yerine geçecek olsanız, hangisi olurdunuz?

-Şu an elimizde inanılmaz süper kahramanlar kadrosu var. ,İsimlerini bile sayamayacağım konuma geldi ama beni içlerinde en çok etkileyen ve yerinde olmayı istediğim karakter, “Katran Adam”. Çünkü o, benim yarattığım ilk kahraman ve her şey onunla başladı. Nasıl ki biz kendi hayatımızın baş rolüyüz, işte “Katran Adam” da kendisinden sonra gelecek tüm süper kahramanların başı olacaktır.

Herkeste olduğu gibi sizin de çocukluğunuzda tutkunu olduğunuz bir süper kahraman vardır, diye tahmin ediyorum. Çocukluğunuzun favori süper kahramanı hangisi veya hangileriydi?

-Batman ve Joker’in arasındaki hikayeyi çok seviyorum. Her ikisini de söyleyebilirim. Mahallemizin kahramanı, “Örümcek Adam” da yine baş favorilerimdendir.

Dünyaya kıyasla süper kahramanlık piyasasının önü Türkiye’de açık mı? Devlet, ilgili mecralar, aileniz, dostlarınız bu konuda size destek oluyor mu?

-Bu işi Türkiye’de yapmak için birçok kişiyle görüşmeler yaptım. Fakat açıkçası bu iş burada olmayacak gibi görünüyor. Yani ülkemde bunlarla ilgili bir stüdyo kurulması, desteklenmesi ve pazarlanması gerekiyor. Şu an için burada bunları yapmak imkânsıza yakın gözüküyor. Birçok yere götürüp elimdeki cevherin kıymetini anlatmaya çalıştım ama insanlar kömürün işlenmeden, parlatılmadan değerli olduğuna inanmıyor. Eskiden hiç kimse projeme olumlu gözle bakmıyordu. Şimdi ise durum değişti. Her anlattığım kişi, olaya artık geleceğe dönük baktığı için güzel şeyler yaşayacağımıza inanıyor.

Yazarlık ve yaratıcılık alanında emin adımlarla ilerleyen değerli ve örnek bir gencimiz olarak hayata geçirmek istediğin projelerin var mı? Varsa kısaca bahseder misin?

-Çiçeği burnunda (Geskon) İzmir İl Başkan yardımcısıyım. Değerli ağabeyim ve İl Başkanım Taner Özgür’ün isteği üzerine ilk kitabım, “Silinme” yi senaryolaştırdık. İsmini, “Sobite” olarak belirlediğimiz dizimiz önümüzdeki aylarda çekilmeye başlanacak. Bunun dışında süper kahramanların hikayelerini filme dönüştürme düşüncesine sahibim.

Yarattığın süper kahramanlar bu yönleriyle aramızda yaşasalardı, nasıl olurdu?

-Mesela, “Katran Adam” olsa kötülerle savaşırdı. Öte yandan, “Beyaz Akrep” in sayesinde hapishaneler dünyada kaldırılır, yerlerine beyin kontrolleri gelirdi. Bunlar gibi birçok kahramanımızın olduğu ortamda dünya güvende olurdu.

Yazarlık: Yön belirleme

Kalem: Evrenin gücü

Başarı: Süreklilik

Yaratıcılık: Sınırsız hayal gücü

Süper kahraman: Ütopik güç merkezi

 

REKLAM ALANI
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.