Menapoza Dair

15.01.2022
Menapoza Dair

Menapoz , kadınların doğurganlık döneminin bitmesiyle başlayan , adetlerden kesildiği yeni bir dönemdir. Bu dönemin başlangıç zamanı kişiden kişiye farklılık gösterse de , ortalama 45 yaş civarıdır.Bilinenin aksine menapoz kadınlığın bitmesi değil , kadın yumurtalarının kalmamasıyla doğurganlığın sonlanmasıdır. Fiziksel ve ruhsal anlamda bazı sıkıntıların bu dönem öncesinde yaşanması olasıdır. Hormonsal değişimlerle birlikte meydana gelen sıcak basmaları , terlemeler, aşırı stres ve gerginlik , menapoz sürecinin doğal belirtileridir. Birçok kişi kendisini bu süreçte depresyon , kaygı hatta yetersizlik hisleri içerisinde bulmaktadır. Menapozun doğru bir şekilde algılanması ve kabul edilmesi , sorunlarla başa çıkılmasında anahtar rolü vardır. Kadınlar menapozu bir hastalık olarak görmemeli , hayatın doğal aşaması olarak kabul etmelidir. Aile bireylerinin ve özellikle eşlerin bu dönemde destekleri çok önemlidir.
Menapozla birlikte kadınlarda kalp damar hastalıklarında artış ve kemik erimesi denilen osteoporoz durumunun görülmesi söz konusudur. Dengeli ve sağlıklı beslenme , düzenli fiziksel egzsersiz , yeterli uykunun alınması bu tür hastalık risklerini azaltacaktır. Süt ve süt ürünleri , kurubaklagiller , yeşil yapraklı sebzeler , bazı kuruyemişler(kuru incir ,badem) , balık gibi besinler kalsiyum açısından zengin besinlerdir. Osteoporoz riskine karşı bu tür besinlerin tüketimi faydalı olacaktır . Fazla yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı , kızartma yemekleri yerine fırın, ızgara ,buğulama tarzı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Sigaranın bırakılması bu dönem için çok yararlı olacaktır. Sigara , başlı başına her yaş grubunda kalp damar hastalıkları açısından tehdit oluşturmaktadır . Menapozla azalan östrojen hormonu , sigara kullanımı ile daha da belirgin hale gelecektir. Böylece kalp rahatsızlıkları oluşma ihtimali daha da artacaktır. Doğal takviyeler olarak adaçayı , ıhlamur , papatya çayları stresle başa çıkmanızda sizlere yardımcı olacaktır. Bu dönemde kadın hastalıkları ve doğum hekiminizle yıllık kontrollerinizi aksatmamanızı tavsiye ederim. Unutulmamalıdır ki menapoz kaçınılmaz bir son değil,olgunluk döneminin keyifli bir başlangıcıdır. Herkese sağlıklı günler dilerim.

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YAZAR BİLGİSİ
Kadın Hastalıkarı ve Doğum Uzmanı 14/04/1988 iskenderun doğumluyum İlköğretim ve lise dönemim iskenderunda geçti Lise öğrenimimi Türkiyenin en başarılı lisesi İstiklal Makzume Anadolu Lisesinde tamamladım. Çocukluk hayalim olan doktorluk mesleğinin ilk adımını Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanarak attım . 2006-2013 yılları arasında tıp fakültesi eğitimini derece ile tamamlayarak tıp doktoru ünvanını aldım . 2013 senesinde kısa süreliğine doğduğum şehir olan iskenderunda acil hekimliği yaptım 2014 senesinde yine en çok istediğim kadın hastalıkları ve doğum branşı için Ankara Dr Sami Ulus Kadın Hastalıkları Çocuk Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesinde kadın doğum asistanlığına başladım. 2018 senesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak Diyarbakır / silvan ilçesine atandım . Burada 2,5 sene çalıştıktan sonra görevimden ayrılarak Diyarbakır Özel Diyarlife Dağkapı Hastanesinde çalışmaya başladım . Hala bu kurumda görev yapmaktayım . İlgilendiğim konular arasında vajinal estetik , laparaskopik kapalı cerrahi teknikleri , yüksek riskli gebelik yönetimi ve doğal doğumun sağlanması olarak sıralanabilir .
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.