Miras Paylaşımı Nasıl Yapılmaktadır?

12.10.2021
Miras Paylaşımı Nasıl Yapılmaktadır?

Siz değerli okuyucularıma bu makalemde, miras paylaşımının miras hukukunda nasıl yapılacağına ilişkin bilgilendirmelerde bulunmaya çalışacağım.

ARA REKLAM ALANI

Türk Medeni Kanunu’nun 646 ila 668. maddelerinde mirasın paylaşılması hususu ayrıntıları ile düzenlenmiştir. Mirasçılar Türk Medeni Kanunu uyarınca mirasın paylaştırılmasını mirasçılık belgesindeki payları doğrultusunda yapma hakkına sahiptirler.

Mirasçılar aralarında yaptıkları anlaşma ile muristen kalan miras diledikleri gibi paylaşabilirler. Mirasçıların aralarında yaptıkları bu anlaşmanın adı ise miras hukukunda paylaşma sözleşmesidir.

Türk Medeni Kanunu m.676: “Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar. Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebilirler. Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.”

Paylaşma sözleşmesinin kuralları düzenlenmiştir. Tüm mirasçıların katılımı ile yazılı olarak yapılmak şartıyla miras paylaşım sözleşmesi geçerli olup tarafları bağlayıcı hüküm doğurmaktadır. Miras paylaşım sözleşmelerinin noter huzurunda yapılmaması geçerli olmayacağı anlamına gelmemektedir. Kanun mirasçılara bu konuda bir zorunluluk getirmemiştir. Mirasçılar bir araya gelmek suretiyle oybirliği ile alacakları kararları yazılı olarak imza altına almaları sözleşmenin geçerliliğini doğurur. Miras bırakandan tam tereke mirasçılar tarafından paylaşım sözleşmesine konu olabilmektedir. Taraflar noter kanalı ile miras paylaşım sözleşmesi yapabilirler. Yasal ve atanmış mirasçılar aynı kurallar çerçevesinde miras paylaşım sözleşmesi yapabilirler. Mirasçılar tereke malları hususunda borçlu olmaları ve tereke mallarını kullanmaları halinde eksiksiz bilgi verme yükümlülükleri bulunmaktadır

Tereke mallarının paylaşımı konusunda uyuşmazlık çıktığında sulh hukuk mahkemesi hakimine başvurmak suretiyle sorunun çözümü ile ilgili karar verilmesini talep etme imkanı bulunmaktadır.

Türk Medeni Kanunu sulh hukuk mahkemesi hâkimine bu konuda oldukça geniş yetkiler tanımıştır. Sulh hukuk mahkemesi hâkimin müdahalesini gerektirecek Türk Medeni Kanunundan doğan işlemler şu şekilde düzenlenmiştir;

Türk Medeni Kanunu 648. maddesinde “Paylaşmaya katılmak üzere kayyım atanması.”

Türk Medeni Kanunu 650. maddesinde “Anlaşmazlık halinde payların oluşturulması.”

Türk Medeni Kanunu 651. maddesinde “Satış arttırılmasının şeklinin belirlenmesi.”

Türk Medeni Kanunu 652. maddesinde “Aile konutu ve ev eşyasının sağ kalan eşe özgülenmesi.”

Türk Medeni Kanunu 653. maddesinde “Anlaşmazlık halinde aile bireyleri ile özel anı oluşturan eşyaların özgülenmesi.”

Türk Medeni Kanunu 658. maddesinde “Anlaşmazlık halinde taşınmazın özgülenme değerinin belirlenmesi.”

Avukat Gizem GONCE

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Gizem Gonce, lise eğitimini Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen Kültür Üniversitesi Özel Hukuk programında Miras Hukuku alanında tez çalışmalarını yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen yerli ve yabancı hukuk bürosu ve şirketlerinde çalışarak birçok hukuki problemin çözümünde tecrübe kazanmıştır. Marsh & McLennanbünyesinde hukuki danışmanlık departmanında stajyer avukat olarak çalışmıştır. Avukatlık ruhsatını 2016 yılında alan Avukat Gizem Gonce, uzun bir süre Deniz Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku alanlarında faaliyet gösteren çeşitli hukuk bürolarında avukatlık yapmış olup akabinde Av. Gizem GONCE, Eren& Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun Kurucu Ortağıdır. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Uzmanlık alanları; Deniz Ticaret Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Sigorta ve Tazminat Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’dur. Uyuşmazlıkların dava yolu ile çözümünde taraf vekili olarak görev yapmaktadır. İş ve trafik kazaları sonucunda tazminata ilişkin hukuki ihtilafların çözümünde yerli ve yabancı müvekkillere Türk Hukuku ve uluslararası hukuk kapsamında danışmanlık hizmeti vermektedir.Uzlaştırmacılık eğitimini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

  1. sergi dedi ki:

    kardeşlerden biri imza atmadan mal bir kardeşe devredilirmi