Önlenebiliri Kanserlerden ”Rahim Ağzı Kanseri”

21.02.2022
Önlenebiliri Kanserlerden ”Rahim Ağzı Kanseri”

Rahim ağzı kanseri, tıptaki ismiyle serviks kanseri , tüm dünyada kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen 2. kanser türüdür. Rahim ağzı kanserine yol açan bilinen en önemli neden HPV ismi verilen ve cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Çok çeşitli HPV virüs tipleri olmasına karşın , kansere neden olan HPV virüsü tipleri 16 ve 18 olan alt gruptur. Serviks kanseri , yaygın olarak yapılan tarama testleri ve erken teşhisi ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğundan korunması mümkün olan kanser türleri içerisinde en dikkat çekici olanıdır. Önlenebilir kanser olmasına rağmen dünya genelinde sık görülen bir kanser olmasının nedeni ise tarama testlerinin zamanında ve düzenli yapılmamasıdır.

ARA REKLAM ALANI

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığınca serviks kanseri ulusal tarama programına alınmıştır. Bu amaçla 21yaş üstü cinsel aktif olan hastaların 30 yaşına kadar 3 yılda bir tarama testi ile taranması , 30 yaş üstündeki hastaların 65 yaşına kadar 5 yılda bir tarama testi ve HPV virüs testi ile taranması planlanmıştır. Hastaların bu bağlamda düzenli jinekolojik muayenelerini yaptırmaları ve tarama testlerini ihmal etmemeleri çok önemlidir.

Rahim ağzı kanserinin belirtilerine bakacak olursak , hastalığın başlangıcı sayılan evrelerde hiçbir bulgu vermemesi tanı ve tedavi sürecini olumsuz etkilemektedir. İleriki dönemlerde ağrı olmaksızın düzensiz kanamalar en tipik bulgusudur. Bel ve kasık ağrısı , ilişki esnasında ağrı duyulması , kısa sürede kilo verilmesi diğer belirtileri olarak sıralanabilir.

Rahim ağzı kanserinden korunma ve önlenmesi adına , 9-13 yaş arasında vurulacak HPV aşıları çok önemlidir. Yine cinsel aktif olan hastaların cinsel hijyene ve cinsel hayata dikkat etmesi önerilmektedir. Birden fazla cinsel partner tercihi, kişisel hijyene uyulmaması , sigara ve alkol tüketilmesi de rahim ağzı kanseri için risk faktörleridir.

Sonuç olarak önlenebilir bir kanser olan rahim ağzı kanserinden korunmak için , erken yaşlarda aşılanma durumuna dikkat edilmesi, tarama testlerini zamanında ve eksiksiz yapılmasına özen gösterilmesi , kişisel hijyene uyulması tavsiye edilmektedir. Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YAZAR BİLGİSİ
Kadın Hastalıkarı ve Doğum Uzmanı 14/04/1988 iskenderun doğumluyum İlköğretim ve lise dönemim iskenderunda geçti Lise öğrenimimi Türkiyenin en başarılı lisesi İstiklal Makzume Anadolu Lisesinde tamamladım. Çocukluk hayalim olan doktorluk mesleğinin ilk adımını Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanarak attım . 2006-2013 yılları arasında tıp fakültesi eğitimini derece ile tamamlayarak tıp doktoru ünvanını aldım . 2013 senesinde kısa süreliğine doğduğum şehir olan iskenderunda acil hekimliği yaptım 2014 senesinde yine en çok istediğim kadın hastalıkları ve doğum branşı için Ankara Dr Sami Ulus Kadın Hastalıkları Çocuk Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesinde kadın doğum asistanlığına başladım. 2018 senesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak Diyarbakır / silvan ilçesine atandım . Burada 2,5 sene çalıştıktan sonra görevimden ayrılarak Diyarbakır Özel Diyarlife Dağkapı Hastanesinde çalışmaya başladım . Hala bu kurumda görev yapmaktayım . İlgilendiğim konular arasında vajinal estetik , laparaskopik kapalı cerrahi teknikleri , yüksek riskli gebelik yönetimi ve doğal doğumun sağlanması olarak sıralanabilir .
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.