Ünlü Fizyoterapist Merve Selen Öner Açıkladı Karpal Tünel Sendromu Diğer Adıyla Sinir Sıkışması Nedir

18.10.2021
Ünlü Fizyoterapist Merve Selen Öner Açıkladı Karpal Tünel Sendromu Diğer Adıyla Sinir Sıkışması Nedir

Birçok insan günlük aktivitelerinde farkında olup yada olmadan sürekli aynı taraf elini,kolunu kullanmaktadır.Ancak kanıta dayalı olarak yapılan çalışmalarda da elin yoğun kullanımının karpal tünel(sinir sıkışması)risk faktörü olduğunu desteklemektedir.Karpal tünel sendromuna mesleki faktörler ile ilişkisi olduğu gibi günlük yaşamımızda da sebep olabilecek etkenler mevcuttur.Örneğin bulaşık makinasında yıkanan bulaşıkların,deterjanlarda çok kimyasal var denilerek tekrar yıkamak yada aman elektrik-su tasarrufu yapayım şu çamaşırlarıda elimde yıkayım derken karpal tünel sendromuna yakalanma risk faktörümüzü arttırmış oluyoruz.Belki de bu yüzdendir bayanlarda bu hastalığın görülme oranının fazla olmasının sebebi.

ARA REKLAM ALANI

Peki bu KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDİR?

El bileğinden parmakları oynatan 9 adet tendonun ve bir sinirin geçtiği bir tünel bulunur.Bu tünele karpal tünel denilmekte ve bu tünelin içinden geçen median sinirinin bası altında kalması sonucu ortaya çıkan hastalığın adına karpal tünel sendromu adı verilmektedir.Halk arasında diğer anlamı olan Sinir sıkışması olarak bilinir.

KTS(karpal tünel sendromu) kimlerde görülür?

Karpal tünel sendromu erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülür.El bileğinin sürekli bükülü pozisyonda kaldığı durumlarda (klavye kullanmak,elde çamaşır yıkamak,hamur yoğurmak vb.),el ve el bileğine sürekli yük binen işlerde çalışanlarda daha sık görülür.Son yapılan bilimsel çalışmalarda karpal tünel sendromunda bilek çevresi, bel çevresi ve vücut kitle indeksi arasındaki ilişkiler araştırılmış olup bel çevresi ve tüm vücut yağının kts de rolünün olduğu belirtilmiş.Yani vücut ağırlığımızında kts (karpal tunel sendromu) riskini etkilediği belirlenmiş.

Bu sebeplerin dışında kts’yi(karpal tunel sendromu) bazı hastalıklarda tetikleyebilir.Bunlar;Diyabet,hipotroid,gut hastalığı,romatoid artit.Ayrıca hamilelik periyodunda vücut sıvılarının artması karpal tünel içinde basınç oluşmasına ve bu durumda geçici olarak karpal tünel sendromuna sebep olabilmektedir.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir

Kts (karpal tünel sendromu) çoğunlukla boyun fıtığı ile karıştırılabilinir.Benzer şikayetler görülebilinir.

Başlangıç dönemi olarka ilk bulgular elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve özellikle ilk üç parmakta karıncalanma hissidir. İlerleyen dönemlerde ise ağrı şiddetlenebilir ve parmaklarda uyuşmaların başladığı görülür.Ağrı ve uyuşukluk hissi genellikle geceleri hastayı uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir ve belirtiler hasta ellini salladığında ve bileğini hareket ettirdiğinde azalır.Çok ilerlemiş olgularda ise baş parmak tabanı etrafındaki kaslarda erime ve buna bağlı başparmakta güçsüzlük ortaya çıkabilir.Parmaklarda meydana gelen his kaybı sebebi ile kişiler acı ve ağrı duyusunuda hissedemeyeceğinden parmaklarını kesebilir veya yakabilir.

KTS(karpal tünel sendromu) teşhis nasıl konur?

Hastanın şikayetleri ve belirtileri bazen yeterli olabilir ancak kesin tanı için EMG (elektromyografi) tetkiki sonucu konabilir.

Tedavi

Bazı hastalarda tedavi olarak fizik tedavi modaliteleri,el bileği hareketinin belirli bir süre kısıtlanması ve karpal tunel sendromuna yönelik egzersizler kullanılabilinir iken bazı olgularda da cerrahi gerekebilir.Bunlara şikayetlerinizde artma azalma durumuna göre konusunda uzman olan kişiler tarafından karar verilir.

Karpal tünel sendromu tanısı konulduktan sonra fizyoterapistinizden evinizde-okulunuzda-işyerinizde ev programı olarak kolaylıkla uygulayabileceğiniz egzersizleri öğrenebilirsiniz.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Ünlü fizyoterapist Merve Selen Öner, 02.08.1989 yılında İstanbul, Üsküdar’da dünyaya geldi. İlköğretimini, Pendik Merkez İlköğretim Okulu’nda tamamlayan Öner, lise eğitimini ise, hayatının beş yılını geçireceği, Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde Hemşirelik bölümünü okuyarak tamamladı. İşte Merve Selen Öner hakkında detaylar... Lise mezuniyetinin ardından ameliyat hemşiresi olarak çalışmaya başlayan fizyoterapist Merve Selen Öner, bir yandan da Ankara'da, Ufuk Üniversitesi'nde, Fizik Tedavi Bölümü'nde ön lisans eğitimine başladı. Ufuk Üniversitesi'nden mezun olmasının hemen ardından lisans eğitimi için İstanbul Bilgi Üniversitesi, İngilizce Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümüne başlayan Öner, buradan da mezun olmasının ardından eğitimlerini, Okan Üniversitesi, Genel Fizyoterapi alanında yaptığı yüksek lisans ile taçlandırdı. Fizyoterapi alanında birbiri ardına gösterdiği başarılar ile adından sıkça söz ettiren yüksek fizyoterapist, Merve Selen Öner, kendini geliştirmekten bir an olsun geri durmamıştır. Osteopati alanında eğitimlerine devam etmekte olan Öner, çok yönlü kişiliğinin bir yansıması olarak alanının dışında da bir takım uğraşlar ile meşgul olmuştur. Fizyoterapi alanında gösterdiği başarılarını, sunuculuk alanında da devam ettiren Öner, İnternet haber sitesinde yaptığı programlar ile kendisini farklı alanlarda da ispat etmiştir. Bir dönem mezun olduğu, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Ergoterapi Lisans Bölümünde ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak da çalıştı. Öner, cezaevlerinde bulunan mahkûmlara, "Mahkûmlarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz" adlı proje kapsamında eğitimler vermiş bunun yanı sıra Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nde de sosyal sorumluluk projelerine katılma çabasında olmuştur. Halen ALS MNH Derneği'nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmakta olan ünlü fizyoterapist Merve Selen Öner, pek çok sosyal sorumluluk projesinde de görev almaya devam etmektedir. Renkli ve yeniliklere açık kişiliği ile bilgi, beceri ve faaliyet alanlarına her daim yenilerini eklemeyi değerli bulan Öner, son olarak havacılık sektörüne merak sarmış ve pilotluk eğitimleri almaya başlamıştır. Hemşire olarak başladığı meslek yaşantısına, fizyoterapistlik ve öğretim görevliliğinin yanında son olarak pilotluğu da ekleyen Öner, fizyoterapistlikten, kadın pilotluğa dolu dolu bir hayat yaşamaya devam etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.