Devlet Hangi Durumlarda Mirasçı Olmaktadır?

Siz değerli okuyucularıma bu makalemde, devletin hangi durumlarda mirasçı olacağını anlatmaya çalışacağım.

14.10.2021
Devlet Hangi Durumlarda Mirasçı Olmaktadır?

ARA REKLAM ALANI

Miras bırakanın mirasçısı yok ise, ya da mirasçı olarak atanmış bir kimse bulunmuyorsa, bu durumda devlet yasal mirasçı olmaktadır.

Türk   Medeni Kanunu 501. maddesinde; “mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası devlete geçer”, denilmektedir. Yargıtay kararlarında da miras bırakanın üç zümresinde mirasçısının olmaması halinde devletin mirasçılığının söz konusu olacağını belirtmiştir.

Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 03.03.2014 tarihli kararında; “Mirasın devlete geçmesi murisin birinci, ikinci ve üçüncü derece mirasçısının bulunmamasına bağlıdır. Bunun söylenebilmesi için bütün araştırma yollarının tüketilmesi gerekmektedir. Davada sağlıklı bir sonuca varılabilmesi için davalı H. A’nın nüfus kaydının ve adresinin belirlenmesi bunun için tapu kaydına esas akit tablosunun getirilmesi, kendisine ve yakınlarına ilişkin nüfus kayıt bilgileri ve adresinin tapu müdürlüğünden sorulması gerekmektedir. Ayrıca zabıta aracılığıyla adres ve nüfus bilgileri araştırılmalı, mirasçılarının kimlik bilgileri ile adreslere ulaşılmaya çalışılmalı, miras bırakanın mirasçı bırakmaksızın vefat ettiği belirlendiği takdirde, son mirasçının hazine olacağı düşünülmeli, davacı vekiline veraset belgesi alması için uygun bir mehil ve yetki verilerek sonucuna göre bir hüküm kurulmalıdır. ”denilmiştir.

Mirasın devlete geçmesi için mirasa ehil hiçbir mirasçının bulunmadığı tespit edilmelidir. Türk Medeni Kanunu 594. maddesi uyarınca; “Miras bırakanın mirasçısı bulunup bulunmadığı veya mirasçıların tamamı bilinmiyorsa, sulh hâkimi uygun araçlarla ve bir ay ara ile iki defa ilan yapıp hak sahiplerini son ilandan başlayarak en geç bir yıl içinde mirasçılık sıfatlarını bildirmeye çağırır. İlan süresinde kimse başvurmazsa ve sulh hâkimi de hiçbir mirasçı tespit edememişse, miras sebebiyle istihkak davası açma hakkı saklı kalmak üzere miras devlete geçer.” denilmektedir.

Miras devlete geçtiğinde, devlet yasal miracıdır ve külli bir halef konumunda olmaktadır. Ancak, devletin tereke borçlarından tereke malları miktarınca sorumluluğu bulunmaktadır. Oysa yasal mirasçılar anılan borçlardan kendi kişisel malları ile sorumludurlar.

Avukat Gizem GONCE

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Gizem Gonce, lise eğitimini Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen Kültür Üniversitesi Özel Hukuk programında Miras Hukuku alanında tez çalışmalarını yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen yerli ve yabancı hukuk bürosu ve şirketlerinde çalışarak birçok hukuki problemin çözümünde tecrübe kazanmıştır. Marsh & McLennanbünyesinde hukuki danışmanlık departmanında stajyer avukat olarak çalışmıştır. Avukatlık ruhsatını 2016 yılında alan Avukat Gizem Gonce, uzun bir süre Deniz Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku alanlarında faaliyet gösteren çeşitli hukuk bürolarında avukatlık yapmış olup akabinde Av. Gizem GONCE, Eren& Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun Kurucu Ortağıdır. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Uzmanlık alanları; Deniz Ticaret Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Sigorta ve Tazminat Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’dur. Uyuşmazlıkların dava yolu ile çözümünde taraf vekili olarak görev yapmaktadır. İş ve trafik kazaları sonucunda tazminata ilişkin hukuki ihtilafların çözümünde yerli ve yabancı müvekkillere Türk Hukuku ve uluslararası hukuk kapsamında danışmanlık hizmeti vermektedir.Uzlaştırmacılık eğitimini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.