BOŞANMA DAVALARINDA EN MERAK EDİLEN SORULAR

05.12.2021
BOŞANMA DAVALARINDA EN MERAK EDİLEN SORULAR

1.BOŞANAN EŞLERİN MİRAS HAKLARI VAR MIDIR?
Aile Mahkemende görülen boşanma davası aşamasında tarafların en çok merak ettiği konulardan birtanesi birbirlerine olan miras haklarının boşanma gerçekleştiğinde devam edip etmeyeceği konusudur. Boşanma davası karara çıktığında ve tarafların boşanmaları hüküm altına alındığında artık birbirlerinin yasal mirasçısı sıfatıda son bulmuş kabul edilir. Fakat boşanma davası devam ettiği zamanda eşlerden biri vefat ederse bu halde vefat eden eş henüz boşanma kararı çıkmaması sebebiyle mirasçılık sıfatına haiz olmaktadır.

ARA REKLAM ALANI

2.BOŞANMA DAVASI SONUCUNDA AÇILACAK DAVALARIN ZAMANAŞIMI SÜRESİ NE KADARDIR?
Boşanma davalarında boşanmanın yanından ayrıca hakimden; nafaka, maddi manevi tazminat velayet, ziynet eşyaları ve malların paylaşımı konusunda taleplerde bulunma durumu söz konusu olmaktadır. Ancak taraflar boşanma davası devamında süreci kısaltmak için birtakım taleplerini ileri sürmekten imtina etmektedirler. Boşanma davası karara çıkıp kesinleştikten sonra 1 yıl içerisinde boşanma davasının doğurabileceği davalar için 1 yıl içerisinde dava açma hakları bulunmaktadır.

3.BOŞANMA DAVALARINDA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT İLE NAFAKA ÖDEMELERİ NASIL YAPILIR?
Aile Mahkemesi hakimi boşanma aşamasında maddi tazminat ile nafaka ödenmesine ilişkin verdiği kararı irat şeklinde verebileceği gibi ayrıca toplu ödenmesini de kararlaştırabilir. Maddi tazminarın irat şeklinde ödenmesi mümkün iken manevi tazminat için aynı şeyin söylenmesi mümkün değildir. Ayrıca yargılamanın devamında Aile Mahkemesi hakimi nafaka miktarının arttırılmasına veya azaltılmasına hakkaniyet gereği karar vermek hakkına sahiptir.

4.BOŞANMA DAVALARINDA MADDİ MANEVİ TAZMİNAT VE NAFAKA ÖDEMESİ NE ZAMAN BİTMEKTEDİR?
Boşanma davası aşamasında tarafların talepleri ile Aile Mahkemesi hakimi tarafından maddi ve manevi tazminat ile nafaka ödenmesine karar verilebilmektedir. Bu ödemeler nafaka ödenmesine karar verilen tarafın evlenmesi veta taraflardan birinin vefat etmesi halinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

5.BOŞANMA DAVASIN SONUCUNDA YOKSULLUK NAFAKASI ALMAK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELERDİR?
Boşanma davası neticesinde yoksulluğa düşecek olan taraf, boşanma konusundaki kusurlu davranışın diğer taraftan daha fazla olmaması şartı ile karşı tarafında ekonomil gübü doğrultusunda yoksulluk nafakası verilmesini talep etme hakkına sahiptir.

6.BOŞANMA DAVASI NE ZAMAN KARARA ÇIKAR?
Boşanma davaları anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davaları olmak üzere ikiye ayrılmakradır. Tarafların maddi ve manevi tazminat boşanma, velayet mal paylaşımı, nafaka, ev eşyaları, ziynet eşyalar konusunda ortak bir karar birliğine varmaları halinde 1 ay içerisinde tek celsede sonuçlanmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında ise; tarafların birbirlerinden talep ettikleri maddi manevi tazminat, velayet, ziynet eşyaları, nafaka ve mal paylaşımı süreçleri dinlenecek tanıklar davanın süre konusunda uzunluğunu ve kısalığını etkilemektedir.

Avukat Gizem GONCE

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Gizem Gonce, lise eğitimini Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen Kültür Üniversitesi Özel Hukuk programında Miras Hukuku alanında tez çalışmalarını yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen yerli ve yabancı hukuk bürosu ve şirketlerinde çalışarak birçok hukuki problemin çözümünde tecrübe kazanmıştır. Marsh & McLennanbünyesinde hukuki danışmanlık departmanında stajyer avukat olarak çalışmıştır. Avukatlık ruhsatını 2016 yılında alan Avukat Gizem Gonce, uzun bir süre Deniz Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku alanlarında faaliyet gösteren çeşitli hukuk bürolarında avukatlık yapmış olup akabinde Av. Gizem GONCE, Eren& Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun Kurucu Ortağıdır. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Uzmanlık alanları; Deniz Ticaret Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Sigorta ve Tazminat Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’dur. Uyuşmazlıkların dava yolu ile çözümünde taraf vekili olarak görev yapmaktadır. İş ve trafik kazaları sonucunda tazminata ilişkin hukuki ihtilafların çözümünde yerli ve yabancı müvekkillere Türk Hukuku ve uluslararası hukuk kapsamında danışmanlık hizmeti vermektedir.Uzlaştırmacılık eğitimini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.