Mal Rejimleri Arasında Geçiş Hususu

25.12.2021
Mal Rejimleri Arasında Geçiş Hususu

Eşler kendi hür iradeleri ile seçmiş oldukları mal rejimlerini diledikleri zaman kendi hür iradeleri ile değiştirebilme hakkına sahiptirler. Evliliğin başında yasal mal rejimine tabi olmaları halinde de sonrasında diledikleri mal rejimini seçebilirler. Türk Medeni Kanunu eşlerin korunması amacıyla arasındaki mal rejimlerini mahkeme kararı ile ya da kendiliğinde mal ayrılığına dönüşmesine kararı vererek değiştirebilmektedir.

ARA REKLAM ALANI

Türk Medeni Kanunu’nun 206. maddesinde; Haklı bir sebebin varlığı halinde hakim, eşlerden birinin istemi üzerine, mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verebilir, şeklinde hüküm kurmuştur.

Kanunda açıkça sayılan sebepler ise şu şekildedir;

Diğer eşe ait malvarlığının borca batık veya ortaklıktaki payının haczedilmiş olması durumunda hâkimden mal ayrılığı rejimine dönüşmesini talep etme hali ortaya çıkmaktadır. Diğer eşin, istemde bulunanın veya ortaklığın menfaatini tehlikeye düşürmesi durumunda da bu halin varlığından söz edilmektedir. Diğer eşin, ortaklığın malları üzerinde bir tasarruf işleminin yapılması için gereken rızasını haklı bir sebep olmadan esirgemesidir. Diğer eşin, istemde bulunan eşe malvarlığı, geliri, borçları veya ortaklık malları hakkında bilgi vermekten kaçınması hali de mal ayrılığı rejimine dönüştürülmesi talebinde bulunulmasını gerektirmektedir. Diğer eşin sürekli olarak ayırt etme gücünden yoksun olması kanunda düzenlenen son haldir.

Yukarıda detayları ile izah etmeye çalıştığım gibi haklı sebeplerin son bulması halinde eşler mahkemeye başvurmak suretiyle yeniden eski mal rejimine dönmek istediklerini beyan etme hakkına sahiptirler. Eşlerin seçmiş oldukları mal rejimi eğer mal ortaklığı ise icra takiplerinde alacaklılar, haciz sebebiyle zarara uğradıklarını beyan ederek mal ortalığı rejiminin mal ayrılığı rejimine dönüştürülmesini talep etme hakkına sahiptirler.

Eşler arasında mal ortaklığı rejimi söz konusu olması halinde eşlerden birinin iflası söz konusu olduğunda mal ortaklığı rejimi kendiliğinden mal ayrılığına dönüşmektedir.

Av. Gizem GONCE

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Gizem Gonce, lise eğitimini Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen Kültür Üniversitesi Özel Hukuk programında Miras Hukuku alanında tez çalışmalarını yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen yerli ve yabancı hukuk bürosu ve şirketlerinde çalışarak birçok hukuki problemin çözümünde tecrübe kazanmıştır. Marsh & McLennanbünyesinde hukuki danışmanlık departmanında stajyer avukat olarak çalışmıştır. Avukatlık ruhsatını 2016 yılında alan Avukat Gizem Gonce, uzun bir süre Deniz Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku alanlarında faaliyet gösteren çeşitli hukuk bürolarında avukatlık yapmış olup akabinde Av. Gizem GONCE, Eren& Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun Kurucu Ortağıdır. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Uzmanlık alanları; Deniz Ticaret Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Sigorta ve Tazminat Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’dur. Uyuşmazlıkların dava yolu ile çözümünde taraf vekili olarak görev yapmaktadır. İş ve trafik kazaları sonucunda tazminata ilişkin hukuki ihtilafların çözümünde yerli ve yabancı müvekkillere Türk Hukuku ve uluslararası hukuk kapsamında danışmanlık hizmeti vermektedir.Uzlaştırmacılık eğitimini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.