Merve Selen Öner Uyardı Topuklu ayakkabı giyerken omurga sağlığınızdan olmayın

Topuklu ayakkabı kullanımı, özellikle metropol bayanları için olmazsa olmazlardan. Kabul edelim, gerek şıklığımızı tamamlamak, gerek moda akımına uymak gerekse boyumuzu olduğundan biraz daha uzun göstermek için topuklulardan vazgeçemiyoruz.

15.10.2021
Merve Selen Öner Uyardı Topuklu ayakkabı giyerken omurga sağlığınızdan olmayın

Peki biz bayanları kullanırken mutlu eden topuklu ayakkabıların zararlarından dolayısı ile yaşam kalitemizi olumsuz etkilediğinden söz etsek?

ARA REKLAM ALANI

Ayak anatomimize uygun olmayan, dar ve yüksek topuklu ayakkabılar, vücudumuzda şekil bozukluklarına sebebiyet vermektedir. Sadece ayaklarda değil, normal yürüyüş şeklimizde ve vücudumuzun genel biomekaniğinin bozulmasına sebebiyet vererek bacaklar ve omurgada da aşınma ve şekil bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Durun hemen paniklemeyelim öncelikle sınırımızı belirleyelim. Yapılan araştırmalara göre 5 santimetre yüksekliğindeki topukta normal yürüyüş bozulur. 7.5 santimetrelik topuk yüksekliği ise ayaktaki yük ve basınç miktarını 7 kat artırır. Günlük aktivitelerde tercihini yüksek topuklu ayakkabılardan yana kullananlar, gün içerisinde 6 kilometre fazla yürüyüş yapmış kadar ayaklarına ilave yük bindirirler. Yüksek topuklu ayakkabı, bel ağrısından ziyade bacaklarımızın arkasındaki kas ve bağların kısalmasına, bacakların ön ve yan bağları ile kasların gerilmesi ve zorlanmasına sebep verebilir. Ayrıca ayaktaki ağrı ve şekil bozuklukları ile dizlerimizede zarar verebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra dengemizin de çabuk bozulduğu için ayakta burkulma riski artar ve ayak bileğindeki bağ ve eklemlerde zedelenmelere sebebiyet verebilir. ilave olarak bacak arkasındaki kas ve bağların kısalması, bacak ön ve yan bağlar ile kasların gerilmesi ve zorlanmasına neden olur.

Tüm bunların yanı sıra; Nasır oluşumu,Tırnak problemleri, Aşil tendon kısalığı…
İyisi mi biz 4 santimetreden fazla topuklu ayakkabı tercih etmeyelim:) Tabi böyle bir seçimin mümkün olmadığı durumlarda yani tercihini topuklu ayakkabıdan yana kullananlarda olabilecek olumsuz etkilemi azaltmak için neler yapmalı?

Yüksek topuklu ayakkabıları mümkün oldukça az giymeye çalışın.
İşe giderken giymek zorundaysanız ya da giymek istiyorsanız, yanınızda topuksuz bir ayakkabı götürüp oturduğunuz zaman değiştirin.
İş yerinde giymek zorundaysanız; o zaman iş yerine gidiş-gelişlerde topuksuz ayakkabı kullanmaya çalışın.
İş yerindeki molalar esnasında bacak kaslarınızı esnetin.
Ayak, bacak, uyluk ve bel kaslarınıza yönelik esnetme ve germe egzersizleri yapın.
Akşamları ayaklarınızı ilık suda 5-10 dakika dinlendirin ve yapabiliyorsanız masaj uygulayın. Bu ayağınızdaki dolaşımın düzenlenmesine yardımcı olacaktır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Ünlü fizyoterapist Merve Selen Öner, 02.08.1989 yılında İstanbul, Üsküdar’da dünyaya geldi. İlköğretimini, Pendik Merkez İlköğretim Okulu’nda tamamlayan Öner, lise eğitimini ise, hayatının beş yılını geçireceği, Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde Hemşirelik bölümünü okuyarak tamamladı. İşte Merve Selen Öner hakkında detaylar... Lise mezuniyetinin ardından ameliyat hemşiresi olarak çalışmaya başlayan fizyoterapist Merve Selen Öner, bir yandan da Ankara'da, Ufuk Üniversitesi'nde, Fizik Tedavi Bölümü'nde ön lisans eğitimine başladı. Ufuk Üniversitesi'nden mezun olmasının hemen ardından lisans eğitimi için İstanbul Bilgi Üniversitesi, İngilizce Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümüne başlayan Öner, buradan da mezun olmasının ardından eğitimlerini, Okan Üniversitesi, Genel Fizyoterapi alanında yaptığı yüksek lisans ile taçlandırdı. Fizyoterapi alanında birbiri ardına gösterdiği başarılar ile adından sıkça söz ettiren yüksek fizyoterapist, Merve Selen Öner, kendini geliştirmekten bir an olsun geri durmamıştır. Osteopati alanında eğitimlerine devam etmekte olan Öner, çok yönlü kişiliğinin bir yansıması olarak alanının dışında da bir takım uğraşlar ile meşgul olmuştur. Fizyoterapi alanında gösterdiği başarılarını, sunuculuk alanında da devam ettiren Öner, İnternet haber sitesinde yaptığı programlar ile kendisini farklı alanlarda da ispat etmiştir. Bir dönem mezun olduğu, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Ergoterapi Lisans Bölümünde ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak da çalıştı. Öner, cezaevlerinde bulunan mahkûmlara, "Mahkûmlarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz" adlı proje kapsamında eğitimler vermiş bunun yanı sıra Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nde de sosyal sorumluluk projelerine katılma çabasında olmuştur. Halen ALS MNH Derneği'nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmakta olan ünlü fizyoterapist Merve Selen Öner, pek çok sosyal sorumluluk projesinde de görev almaya devam etmektedir. Renkli ve yeniliklere açık kişiliği ile bilgi, beceri ve faaliyet alanlarına her daim yenilerini eklemeyi değerli bulan Öner, son olarak havacılık sektörüne merak sarmış ve pilotluk eğitimleri almaya başlamıştır. Hemşire olarak başladığı meslek yaşantısına, fizyoterapistlik ve öğretim görevliliğinin yanında son olarak pilotluğu da ekleyen Öner, fizyoterapistlikten, kadın pilotluğa dolu dolu bir hayat yaşamaya devam etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.