Av.Alperen Cihan Çetinkaya Sosyal Medyada Kanıt Sayılan Dava Konusu Olan İzinsiz Kullanım Konusunda Uyarıp Bilgilendirdi

Sosyal medyada neler dava konusunda kanıt sayılabilir.Ne gibi konular dava konusu olur.Fotoğraflar izinsiz kullanuldığında neler yapılabilir.Merak edilenleri anlattı.

02.10.2021
Av.Alperen Cihan Çetinkaya Sosyal Medyada Kanıt Sayılan Dava Konusu Olan  İzinsiz Kullanım Konusunda Uyarıp Bilgilendirdi

Sosyal medyada ne gibi konular dava konusu sayılır?

Sosyal medyada genel olarak karşılaşılan sorunlar; verilerin hukuka aykırı yayılması, hakaret, tehdit, cinsel taciz ve dolandırıcılık suçlarıdır. Her ne kadar bu suçlara ilişkin olarak kanunlar olsa da maalesef ki günümüz teknolojisinde birçok dava sonuçsuz kalmaktadır. Bu sorunu çözebilmek için biz kendi ofisimiz bünyesinde ‘‘Siber Suçlarla’’ mücadele edebilmek için ayrı bir birim kurduk. Bu birimimiz sayesinde sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen suçların tespiti, şahısların tespiti ve tazminat davalarının kazanılması konusunda başarı oranımız %90’ları bulmaktadır. Türkiye ortalaması ise sadece %20’dir.

ARA REKLAM ALANI

Sosyal medyada dava konusu kanıt niteliği taşıyan başlıca unsurlar nelerdir?

Sosyal medya üzerinden gönderilen görüntü kayıtlarının tamamı kanıt niteliği taşımaktadır ancak tabii ki olayın niteliğine göre başka unsurlarla desteklenmelidir. Bu konuda da mağdur olan kişi avukatının vereceği hukuki tavsiyelerle bu delillere ulaşabilir.

Sosyal medyada kötü iletişimlere maruz kalmamak için ne gibi önlemler alınmalı?

İnsanın olduğu yerde maalesef ki bu sorunun çözümü ve cevabı bulunmamaktadır. Hayat süre geldiğinden beri bugün sosyal medyayla, geçmişte ise sokakta ve aile içinde bu suçlar zaten işlenmiştir ve işlenmeye de devam etmektedir. Bu konuda mağdur olan kişiler medya hukuku alanında özel olarak çalışan avukatlarına başvurarak bu konudaki haklarını mutlaka aramalılar. Mağdur, hakkını aradığında suçu işleyen kişi hem hapis cezası alıyor hem de mağdura ortalama 4000 TL ve üzerinde olayın içeriğine göre manevi tazminat ödemek zorunda kalıyor.

Sosyal Medyada Fotoğraflarımızı İzinsiz Kullanan Bir Hesap Olduğunda Ne Yapabiliriz?

İnternet ortamındaki size ait her fotoğraf, kişisel bir veridir. Bu verilerin izinsiz kullanılması suç teşkil etmektedir. Bu bağlamda Türk Ceza Kanunun 136. maddesine göre; kişisel verileri hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası alacaktır. Madde 137 ise; aynı eylemin nitelikli hallerini düzenlemektedir. Böylesi hukuka aykırı bir eyleme maruz kalındığında Savcılık Makamına şikayette bulunmak gerekmektedir. Ancak bu şikayetlerden sonuç alabilme oranını açıklamıştım, bu yüzden mağdurların avukatsız yaptığı şikayetler sonuç alamamalarına neden olacaktır.

Alperen Cihan Çetinkaya Kimdir?

1991 yılında Manisa’da doğdum. İlk ve orta öğrenimini Manisa’da tamamladım. Çocukluk hayalim olan avukatlık mesleğini yapmak için üniversite sınavlarına girdim, Türkiye 1185.’si oldum. Sonrasında 2014 yılında Strasbourg Schuman III Hukuk Fakültesi ve Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum.
Üniversite yıllarımda çok aktif olarak birçok STK’da yer aldım ve yarışmalara katıldım. Bu kapsamda Junior Chamber International ve Business Week tarafından 2013 ve 2014 senelerinde ” Türkiye’nin en başarılı 10 genci ” arasında gösterildim.

Yine 2014 yılında The World Association for Hallyu Studies tarafından düzenlenen yarışmada ‘özel ödül’ derecesi kazanarak ülkemizi gururlandırmaya çalıştım. 2016 yılında İzmir’de avukatlık yapmaya başladım. Özellikle çalıştığımız alanlar; gayrimenkul, ticaret, icra, medya ve aile hukukudur. Ayrıca yeri gelmişken söylemek gerekir ki 2020 yılında Türkiye’de iyiliği bir marka haline getiren ‘‘İyilik Takipçileri Derneği’’ni kurduk, halihazırda onursal başkanlık görevi yürütmekteyim.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.