e
sv

Türk Ticaret Kanununda Düzenlenen Çıkarılma Sebepleri

10 Ocak 2022 11:43
avatar

Avukat Gizem Gonce

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

HAKİMİYETİN HUKUKA AYKIRI KULLANILMASI DURUMUNDA

ORTAKLIKTAN ÇIKARILMA

Türk Ticaret Kanunu madde 202 Hâkim şirket, hâkimiyetini bağlı şirketi kayba uğratacak şekilde kullanamaz. Özellikle bağlı şirketi, iş, varlık, fon, personel, alacak ve borç devri gibi hukuki işlemler yapmaya; kârını azaltmaya ya da aktarmaya malvarlığını ayni veya kişisel nitelikte haklarla sınırlandırmaya; kefalet, garanti ve aval vermek gibi sorumluluklar yüklenmeye; ödemelerde bulunmaya; haklı bir sebep olmaksızın tesislerini yenilememek, yatırımlarını kısıtlamak, durdurmak gibi verimliliğini ya da faaliyetini olumsuz etkileyen kararlar veya önlemler almaya yahut gelişmesini sağlayacak önlemleri almaktan kaçınmaya yöneltemez demektedir.
Yani, ortaklar şirketi zarar uğratacak faaliyetlerde bulunamaz, şirketi borçlandırıcı tasarruflar yapamaz, şirketi olumsuz etkileyen kararlar alamaz, şirketin menfaatlerine aykırı davranamaz.
Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda zarara sebebiyet veren ortağın, şirketin yoksun kaldığı karının madde bendinde de bahsedildiği gibi, kaybın o faaliyet yılı içinde fiilen denkleştirilmesi bağlı ortaklıktaki her pay sahibi tarafından dava yolu ile istenebilir.
Burada hakim tazminat verebileceği gibi, 202 maddenin b bendinde olduğu gibi tazminat yerine davacı pay sahiplerinin paylarının hakim ortaklık tarafından satın alınmasına veya ortakların ortaklıktan çıkarılmasına yahut duruma uygun düşen başkaca bir çözüme karar verebilir.


Avukat Gizem GONCE

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Türk Ticaret Kanununda Düzenlenen Çıkarılma Sebepleri