TÜRK TİCARET KANUNUNDA DÜZENLENEN ÇIKARILMA SEBEPLERİ

28.05.2022
TÜRK TİCARET KANUNUNDA DÜZENLENEN ÇIKARILMA SEBEPLERİ

HAKİMİYETİN HUKUKA AYKIRI KULLANILMASI DURUMUNDA ORTAKLIKTAN ÇIKARILMA

ARA REKLAM ALANI

Türk Ticaret Kanunu madde 202 Hâkim şirket, hâkimiyetini bağlı şirketi kayba uğratacak şekilde kullanamaz. Özellikle bağlı şirketi, iş, varlık, fon, personel, alacak ve borç devri gibi hukuki işlemler yapmaya; kârını azaltmaya ya da aktarmaya; malvarlığını ayni veya kişisel nitelikte haklarla sınırlandırmaya; kefalet, garanti ve aval vermek gibi sorumluluklar yüklenmeye; ödemelerde bulunmaya; haklı bir sebep olmaksızın tesislerini yenilememek, yatırımlarını kısıtlamak, durdurmak gibi verimliliğini ya da faaliyetini olumsuz etkileyen kararlar veya önlemler almaya yahut gelişmesini sağlayacak önlemleri almaktan kaçınmaya yöneltemez demektedir.
Yani, ortaklar şirketi zarar uğratacak faaliyetlerde bulunamaz, şirketi borçlandırıcı tasarruflar yapamaz, şirketi olumsuz etkileyen kararlar alamaz, şirketin menfaatlerine aykırı davranamaz.
Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda zarara sebebiyet veren ortağın, şirketin yoksun kaldığı karının madde bendinde de bahsedildiği gibi, kaybın o faaliyet yılı içinde fiilen denkleştirilmesi bağlı ortaklıktaki her pay sahibi tarafından dava yolu ile istenebilir.
Burada hakim tazminat verebileceği gibi, 202 maddenin b bendinde olduğu gibi tazminat yerine davacı pay sahiplerinin paylarının hakim ortaklık tarafından satın alınmasına veya ortakların ortaklıktan çıkarılmasına yahut duruma uygun düşen başkaca bir çözüme karar verebilir.
Avukat Gizem GONCE

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Gizem Gonce, lise eğitimini Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen Kültür Üniversitesi Özel Hukuk programında Miras Hukuku alanında tez çalışmalarını yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen yerli ve yabancı hukuk bürosu ve şirketlerinde çalışarak birçok hukuki problemin çözümünde tecrübe kazanmıştır. Marsh & McLennanbünyesinde hukuki danışmanlık departmanında stajyer avukat olarak çalışmıştır. Avukatlık ruhsatını 2016 yılında alan Avukat Gizem Gonce, uzun bir süre Deniz Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku alanlarında faaliyet gösteren çeşitli hukuk bürolarında avukatlık yapmış olup akabinde Av. Gizem GONCE, Eren& Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun Kurucu Ortağıdır. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Uzmanlık alanları; Deniz Ticaret Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Sigorta ve Tazminat Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’dur. Uyuşmazlıkların dava yolu ile çözümünde taraf vekili olarak görev yapmaktadır. İş ve trafik kazaları sonucunda tazminata ilişkin hukuki ihtilafların çözümünde yerli ve yabancı müvekkillere Türk Hukuku ve uluslararası hukuk kapsamında danışmanlık hizmeti vermektedir.Uzlaştırmacılık eğitimini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.