Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme ve Bozma Suçu Nedir?

Bu yazımda sizlere bilişim sistemine hukuka aykırı erişim suçundan bahsetmek istiyorum. Bu suç; Türk Ceza Kanunu’nun “Özel Hükümler” başlıklı ikinci kitabının “Bilişim Alanında Suçlar”ı düzenleyen onuncu kısmında düzenlenmiştir.

22.10.2021
Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme ve Bozma Suçu Nedir?

Sistemi engelleme ve bozma suçu

Madde 244- (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

ARA REKLAM ALANI

Bu suç ayrıca; Avrupa Siber Suç Sözleşmesi’nin 4., 5., 8. maddelerinde düzenlenmiştir.
Madde 4 – Veri Engellenmesi

  1. Taraflardan her biri, kasten yapıldığında, haksız yere, bilgisayar verisinin yok edilmesi, değiştirilmesi, bozulması, silinmesi, veriye zarar verilmesi durumunda, iç hukuku uyarınca, bunun suç olarak kabul edilmesi için gerekli yasal ve diğer önlemleri alacaktır.
  2. Taraflar, Paragraf 1 de tanımı yapılan tutumun, çok ciddi zararlarla sonuçlanacağını talep etme hakkını saklı tutabilir.

Madde 5 – Sistem Engellenmesi
Taraflardan her biri, kasten yapıldığında, bilgisayar verisinin yok edilmesi, değiştirilmesi, bozulması, silinmesi, veriye zarar verilmesi, iletilmesi ve giriş yapılması aracılığıyla, bir bilgisayar sisteminin fonksiyonunun, ciddi şekilde engellenmesi durumunda, iç hukuku uyarınca, bunun suç olarak kabul edilmesi için gerekli yasal ve diğer önlemleri alacaktır.

Madde 8 – Bilgisayarla ilgili Dolandırıcılık
Taraflardan her biri, kasten ve haksız yere,a. bilgisayar verisinin yok edilmesi, silinmesi, değiştirilmesi, veriye giriş yapılması b. kendi veya başka bir kişinin maddi çıkarı için, haksız yere, dürüst olmayan bir niyet taşıyarak, bir bilgisayar sisteminin fonksiyonunun engellenmesi durdurulması vasıtasıyla başka bir kişinin mülkiyet kaybına sebebiyet verilmesi durumunda, iç hukuku uyarınca, bunun suç olarak kabul edilmesi için gerekli yasal ve diğer önlemleri alacaktır.

Bilişim sisteminin işleyişini engelleme ve bozma suçunda korunan hukuki değer;
Bu suçta bilgisayar sabotajı olarak nitelendirilen eylemlerin önlenmesi amaçlanmaktadır. Bilişim sistemlerinin işletmecilerinin ve kullanıcılarının bu sistemleri uygun biçimde işletme hakları korunmaktadır.
İnternetin günlük hayatımızdaki önemi ve işlevselliği göz önünde alındığında; haberleşme özgürlüğü de bu suçta korunan hukuki değer olarak sayılabilecektir.
Bilişim sisteminin işleyişini engelleme ve bozma suçunun maddi unsurları; bilişim sisteminin işleyişini engellemek veya bozmaktır.
Bilişim sistemini engelleme; bilişim sisteminin işleyişini geçici olarak kesintiye uğratmaktır. Örneğin; işleyen sisteme yöneltilecek yoğun elektro manyetik dalgalarla sistem merkezi işlem birimi etkilenerek engellenebilir. Diğer bir örnek ise; sisteme yapılacak müdahale ile işletim sisteminin geçici olarak devre dışı bırakılmasıdır. Bilgisayarları birbirine bağlayan kabloların kesilmesi suretiyle de bu suç işlenebilir. Bilişim sistemine bir şekilde sokulan ve sistemin işleyişini aşırı derecede zayıflatan “rabbits” programları da sistemin işleyişini engelleyecektir.
Bilişim sistemini bozma; kalıcı surette sistemden yararlanmanın engellenmesidir. Bu bozma hareketi; bilişim sistemlerini kullanarak olabileceği gibi, sisteme fiziksel müdahale ile de olabilir. Sistemin tümüne yöneltilen bir bozma olabileceği gibi, sistemde yer alan verilere veya diğer unsurlara yapılacak müdahale ile de bozulabilir.
Suçun faili; herkes olabilir. Genellikle bu suçların faillerine; hacker veya cracker denmektedir.
Suçun mağduru; herkes olabilir.
Suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli unsuru Türk Ceza Kanunu madde 244/3’de düzenlenmiştir; “Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.”.
Bilişim sisteminin işleyişini engelleme ve bozma suçunun manevi unsurları; bu suç kasten işlenebilir.
Suçun soruşturma usulü; suçun soruşturması re’sen yapılır, takibi şikâyete bağlı değildir.
Yukarıda özetle bahsetmeye çalıştığım suç tipi ile hiçbir zaman ne fail ne de mağdur olarak karşılaşmamanızı diliyor, bu suç tipini görgü tanığı olarak görmeniz/duymanız halinde vatandaşlık görevi olarak mutlaka kolluk kuvvetlerine ihbar etmeniz gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle.

AV. AYLİN ESRA EREN

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Aylin Esra Eren, lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2011 yılında, Erasmus Intensive Summer Programme kapsamında Salzburg Üniversitesi’nde Avrupa Özel Hukuku konusunda eğitim aldı. 2012 yılında, 19th Annual Willem C. Vis Moot on International Commercial Arbitration kapsamında Viyana’da Uluslararası Ticari Tahkim Hukuku konusunda çalışmalara katıldı. İstanbul Üniversitesi AUZEF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Avukatlık ruhsatını 2013 yılında almış olup, bir süre Türkiye’nin önde gelen bankalarında hukuki danışmanlık departmanında hukuk müşaviri olarak görev yapmıştır. Aylin Esra Eren, Eren & Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun kurucu ortağı olup, farklı hukuk bürolarında hukukun birçok alanında çalışma fırsatı bulmuştur. Çok iyi derecede İngilizce, iyi derecede Almanca bilmektedir. Uzmanlık alanları; Hukuki Danışmanlık, Ticaret Hukuku, Uluslararası Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’nun yanında hukuk davalarıdır. Hukuk davalarına ilişkin tanıma ve tenfiz davalarında esas olmak üzere hukukun birçok alanında yerli ve yabancı müvekkillerine hukuki konularda çözüm odaklı hizmet vermektedir. Arabuluculuk ve uzlaştırmacılık eğitimlerini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.