Genital Muayene Suçu Nedir?

Değerli okuyucular; bu yazımda sizlere genital muayene suçundan bahsetmek istiyorum. Bu suç; Türk Ceza Kanunu’nun “Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler” başlıklı dördüncü kısmının “Adliyeye Karşı Suçlar”ı düzenleyen ikinci bölümünde düzenlenmiştir.

02.11.2021
Genital Muayene Suçu Nedir?

Genital muayene konusunda bir düzenlemeye gidilmesinin altında yatan düşünce; genç kızların, insanlık onuruna aykırı olarak okul, yurt yöneticileri ve aileleri tarafından “bekaret kontrolü” için muayeneye gönderilmesi uygulamasıdır.

ARA REKLAM ALANI

Her ne kadar bu suç “Adliyeye Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlense de, bu suçun adliye ile bir ilişkisi yoktur.

Genital muayene

Madde 287- (1) Yetkili hâkim ve savcı kararı olmaksızın, kişiyi genital muayeneye gönderen veya bu muayeneyi yapan fail hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(2) Bulaşıcı hastalıklar dolayısıyla kamu sağlığını korumak amacıyla kanun ve yönetmeliklerde öngörülen hükümlere uygun olarak yapılan muayeneler açısından yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.

Genital muayene suçunda korunan hukuki değer;

İnsan onurunun dokunulmazlığı, kişiliğin serbestçe oluşturulması ve geliştirilmesi hakkı, beden bütünlüğü ve cinsel dokunulmazlık korunmaktadır.

Genital muayene suçunun konusu; muayene edilen kişinin genital organlarıdır. Kanunda yer alan “genital muayene” deyimi yalnızca “jinekolojik muayene” olarak anlaşılmamalı, “anüs bölgesinde yapılan muayene” de genital muayene olarak kabul edilmelidir.

Genital muayene suçunun maddi unsurları; kişinin genital muayeneye gönderilmesi ve genital muayene yapmaktır.

Kişinin kendi isteği ile hekime giden kişinin tıbbi bir gereklilik olmadığı halde genital muayeneye tabi tutulması olayında; mağdurun yaşına göre cinsel saldırı veya çocuğun cinsel istismarı suçunun da oluştuğu belirtilmektedir.

Genital muayene suçunun manevi unsurları; bu suç kasten işlenebilir.
Suçun faili; herkes olabilir.
Suçun mağduru; yaşına, cinsiyetine, uyruğuna bakılmaksızın herkes olabilir.
Hukuka aykırılığı ortadan kaldıracak nedenler;

  • Kanun hükmünün yerine getirilmesi: Örneğin; Evlenme Muayenesi Hakkında Nizanname madde 2 uyarınca evlenmeye engel hastalık olup olmadığı muayenesi, Genel Kadınların ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü madde 25 uyarınca genel kadınlar için muayene zorunluluğu, Umumi Hıfzısıhha Kanunu madde 106’da zührevi bir hastalık taşıdığından kuşkulanılan ve bu hastalığı etrafına yaymasından endişe duyulan kişilerin muayenesi, Ceza Muhakemesi Kanunu madde 75/3 ve Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğinin Tespiti Hakkında Yönetmelik’te öngörülen hükümler çerçevesinde yapılan genital muayene.
  • Mağdurun / yasal temsilcilerinin rızası: Türk Ceza Kanunu madde 26/2; ilgilinin rızasına, kişinin üzerinde mutlak surette tasarruf edebileceği bir hakka ilişkin olmak koşulu ile hukuka aykırılığı ortadan kaldırıcı bir etki tanımıştır. Rızayı açıklama yeteneği bakımından; Türk Medeni Kanunu’nun eylem yeteneğine ilişkin kuralları bu konuda geçerli değildir. Burada önemli olan ilgilinin; yaşı, kendisine yönelik fiilin niteliği, önemi ve sonuçları ne olursa olsun haktan vazgeçmesinin anlamını, kapsamını ve önemini algılayabilecek durumda olmasıdır. Bunun için mağdurun yaşına bakılmaz. Eğer hukuksa yararın sahibi böyle bir durumda değil ise; yasal temsilcileri onun yerine bu hakkı kullanabilirler.
  • Çocuğu genital muayeneye götüren veya bunu bizzat yapan yasal temsilci: Yasal temsilciler; Türk Medeni Kanunu’nun kendilerine tanıdığı bakım ve gözetim yükümlülüğü çerçevesinde Türk Ceza Kanunu madde 26/1 kapsamında “hakkın kullanılması” hukuka uygunluk nedeninden –ancak tıbbi zorunluluk gerekçesiyle sınırlı kalmak kaydıyla- yararlanabilirler.

Yukarıda özetle bahsetmeye çalıştığım suç tipi ile hiçbir zaman ne fail ne de mağdur olarak karşılaşmamanızı diliyor, bu suç tipini görgü tanığı olarak görmeniz/duymanız halinde vatandaşlık görevi olarak mutlaka kolluk kuvvetlerine ihbar etmeniz gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle.

AV. AYLİN ESRA EREN

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Aylin Esra Eren, lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2011 yılında, Erasmus Intensive Summer Programme kapsamında Salzburg Üniversitesi’nde Avrupa Özel Hukuku konusunda eğitim aldı. 2012 yılında, 19th Annual Willem C. Vis Moot on International Commercial Arbitration kapsamında Viyana’da Uluslararası Ticari Tahkim Hukuku konusunda çalışmalara katıldı. İstanbul Üniversitesi AUZEF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Avukatlık ruhsatını 2013 yılında almış olup, bir süre Türkiye’nin önde gelen bankalarında hukuki danışmanlık departmanında hukuk müşaviri olarak görev yapmıştır. Aylin Esra Eren, Eren & Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun kurucu ortağı olup, farklı hukuk bürolarında hukukun birçok alanında çalışma fırsatı bulmuştur. Çok iyi derecede İngilizce, iyi derecede Almanca bilmektedir. Uzmanlık alanları; Hukuki Danışmanlık, Ticaret Hukuku, Uluslararası Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’nun yanında hukuk davalarıdır. Hukuk davalarına ilişkin tanıma ve tenfiz davalarında esas olmak üzere hukukun birçok alanında yerli ve yabancı müvekkillerine hukuki konularda çözüm odaklı hizmet vermektedir. Arabuluculuk ve uzlaştırmacılık eğitimlerini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.