Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Suçu Nedir?

Bu yazımda sizlere halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan
bahsetmek istiyorum. Bu suç;
Türk Ceza Kanunu’nun “Özel Hükümler” başlıklı ikinci kitabının “Topluma Karşı Suçlar”ı düzenleyen üçüncü kısmının “Kamu Barışına Karşı Suçlar” başlıklı beşinci bölümünde düzenlenmiştir.

19.10.2021
Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Suçu Nedir?

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik

ARA REKLAM ALANI


Madde 216- (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunda korunan hukuki değer;

Toplumlar; ekonomik durum, kan bağı, din, mezhep veya coğrafi köken yönünden farklılıklar gösterir. Türk Ceza Kanunu; din, mezhep, kan bağı veya oturulan bölge bakımından aralarında bir iletişim, dayanışma ve yakınlık bulunan grupları birbirlerine karşı düşmanca duygular beslemeye, birbirlerinin kötülüğünü istemeye yöneltmeyi cezalandırmıştır.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun maddi unsurları; Alenen Tahrik Etmektir

Kin ve düşmanlığa tahrikten kastedilen durum; husumet beslenen konuya karşı tasarlayarak zarar vermeye, öç almayı gerektirecek şiddette nefret duymaya yönelik hareketlerin zeminini oluşturan psikolojik haldir. Suçun oluşabilmesi için; halkın sosyal sınıf veya ırk veya din veya mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip kesimleri birbirine karşı, öç almayı gerektiren şiddetli düşmanlığa, nefret ve kötülüğe tahrik edilmiş olması gerekir.
Suçun faili; sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimsedir.
Suçun mağduru; Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesinin 1. Fıkrasındaki özellikleri taşıyan halk kesimidir.
Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun konusu; kamunun barışıdır.
Suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli unsuru Türk Ceza Kanunu madde 218’de düzenlenmiştir; “Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar artırılır.”.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun manevi unsurları; bu suç kasten işlenebilir. Bu suçun taksirle veya bilinçli taksirle işlenen şekli cezalandırılmaz.
Suçun soruşturma usulü; suç, sivil şahıslarca veya görevle ilgili olmaksızın kamu görevlileri tarafından işlenirse soruşturma Savcılık tarafından re’sen yapılır. Suça bakmakla görevli mahkeme; Asliye Ceza Mahkemeleri’dir. Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesinin 1. Fıkrasında yapılan düzenlemeye göre öngörülen ceza; 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.
Yukarıda özetle bahsetmeye çalıştığım suç tipi ile hiçbir zaman ne fail ne de mağdur olarak karşılaşmamanızı diliyor, bu suç tipini görgü tanığı olarak görmeniz/duymanız halinde vatandaşlık görevi olarak mutlaka kolluk kuvvetlerine ihbar etmeniz gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle.

AV. AYLİN ESRA EREN

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Aylin Esra Eren, lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2011 yılında, Erasmus Intensive Summer Programme kapsamında Salzburg Üniversitesi’nde Avrupa Özel Hukuku konusunda eğitim aldı. 2012 yılında, 19th Annual Willem C. Vis Moot on International Commercial Arbitration kapsamında Viyana’da Uluslararası Ticari Tahkim Hukuku konusunda çalışmalara katıldı. İstanbul Üniversitesi AUZEF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Avukatlık ruhsatını 2013 yılında almış olup, bir süre Türkiye’nin önde gelen bankalarında hukuki danışmanlık departmanında hukuk müşaviri olarak görev yapmıştır. Aylin Esra Eren, Eren & Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun kurucu ortağı olup, farklı hukuk bürolarında hukukun birçok alanında çalışma fırsatı bulmuştur. Çok iyi derecede İngilizce, iyi derecede Almanca bilmektedir. Uzmanlık alanları; Hukuki Danışmanlık, Ticaret Hukuku, Uluslararası Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’nun yanında hukuk davalarıdır. Hukuk davalarına ilişkin tanıma ve tenfiz davalarında esas olmak üzere hukukun birçok alanında yerli ve yabancı müvekkillerine hukuki konularda çözüm odaklı hizmet vermektedir. Arabuluculuk ve uzlaştırmacılık eğitimlerini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.