Sağ Kalan Eşin Miras ve Saklı Pay Hakkı

Siz değerli okuyucularıma bu makalemde, sağ kalan eşin miras ve saklı pay hakkı üzerinde açıklamalarda bulunacağım.

13.10.2021
Sağ Kalan Eşin Miras ve Saklı Pay Hakkı

Miras hukukunda sağ kalan eş kavramı oldukça önemlidir. Eş miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri; miras bırakanın anne ve babası ile birlikte mirasçı olursa mirasın yarısı; miras bırakanın büyük anne ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlarda yok ise mirasın tamamı sağ olan eşe kalmaktadır.

ARA REKLAM ALANI

Türk Medeni Kanunu 499. maddesinde; “Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre miras bırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:

1. Miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,

2. Miras bırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,

3. Miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.”

Sağ kalan eşin miras hakkı düzenlenmiştir.       

Her bir zümre ile mirasçı olduğunda sağ kalan eşin miras payı değişmektedir.

04.05.2007 tarihinde yapılan kanun değişikliği ile kardeşlerin saklı pay hakkı kaldırılmıştır. Türk Medeni Kanunu m.505 ve 506/3 hükmünde yapılan bu değişiklik ile mirasın açılmasıyla ilgili mirasçılığın intikalini etkilemektedir. Türk Medeni Kanunu yürürlük tarihi olan 01.01.2002 tarihi ile 5650 sayılı kanunun yürürlük tarihi arasında miras açılmışsa kardeşin sekizde bir oranındaki saklı payı geçerlidir. 

Avukat Gizem GONCE

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Gizem Gonce, lise eğitimini Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen Kültür Üniversitesi Özel Hukuk programında Miras Hukuku alanında tez çalışmalarını yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen yerli ve yabancı hukuk bürosu ve şirketlerinde çalışarak birçok hukuki problemin çözümünde tecrübe kazanmıştır. Marsh & McLennanbünyesinde hukuki danışmanlık departmanında stajyer avukat olarak çalışmıştır. Avukatlık ruhsatını 2016 yılında alan Avukat Gizem Gonce, uzun bir süre Deniz Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku alanlarında faaliyet gösteren çeşitli hukuk bürolarında avukatlık yapmış olup akabinde Av. Gizem GONCE, Eren& Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun Kurucu Ortağıdır. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Uzmanlık alanları; Deniz Ticaret Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Sigorta ve Tazminat Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’dur. Uyuşmazlıkların dava yolu ile çözümünde taraf vekili olarak görev yapmaktadır. İş ve trafik kazaları sonucunda tazminata ilişkin hukuki ihtilafların çözümünde yerli ve yabancı müvekkillere Türk Hukuku ve uluslararası hukuk kapsamında danışmanlık hizmeti vermektedir.Uzlaştırmacılık eğitimini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.