Tahliye Taahhüdü Sebebiyle Kira Sözleşmesinin Sona Erdirilmesi

20.12.2021
Tahliye Taahhüdü Sebebiyle Kira Sözleşmesinin Sona Erdirilmesi

Kiracı kira sözleşmesinden sonra tahliye taahhüdünde bulunmuş ise, mutlaka bu taahhüde uymalıdır. Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak tahliye sözleşmesinde üstlendiği halde tahliye etmemişse, kiraya vereni kira sözleşmesini tahliye taahhüdü tarihinden başlayarak 1 ay içerisinde icra takibi yapmak suretiyle ya da dava açarak sona erdirebilir. Kiracı ile yapılacak tahliye taahhüdü mutlaka yazılı olarak yapılmalıdır. Sözlü olarak yapılan tahliye taahhüdü geçerli kabul edilmemektedir. Tahliye taahhüdü ile kiralananın tahliyesi mümkün hale gelmektedir. Korkutma yolu ile kiracıdan alınan tahliye taahhüdü geçerli kabul edilmemektedir. Kiracı itirazında tahliye taahhüdünün korkutma ve baskı altında alındığını ve gerçek iradesini yansıtmadığını bildirdiğinde, tahliye taahhüdü geçersiz kabul edilmektedir. Tahliye taahhüdü sebebiyle açılacak tahliye davasında bir takım kurallar bulunmaktadır. Tahliye taahhüdü ile açılacak tahliye davasında öncelikli kural tahliye taahhüdünün kiracının kiralananda otururken serbest iradesi ile verilmiş olmasıdır. Tahliye taahhüdü sebebiyle açılacak tahliye davası ancak kiralayan tarafından açılmaktadır. Kiralayan durumunda olmayan malikin dava açma hakkı bulunmamaktadır. Noter kanalı ile resmi olarak yapılan tahliye taahhüdüne itiraz edilmesi mümkün olmamakla beraber adi tahliye taahhüdü gerekli şartları taşımaması halinde itirazı mümkündür. Kiracı olarak miras bırakanın vermiş olduğu tahliye taahhüdü mirasçıları da kapsamaktadır. Tahliye taahhüdünün kira sözleşmesinde düzenlenmesi Yargıtay kararları doğrultusunda geçerli kabul edilmemektedir. Kiracı kiralananda oturmaya başladığı esnada tahliye taahhüdünde yazılı olarak bulunması gerekmektedir.

ARA REKLAM ALANI

Tahliye taahhüdüne uyulmaması halinde Sulh Hukuk Mahkemesinde kiralayan tarafından dava açılması gerekmektedir. İşbu davada kiracının tahliye taahhüdünde bulunduğunu ve söz verdiği tarihte kiralananı tahliye etmediğini kiracıya noter kanalı ile tahliye taahhüdüne uyması için ihtar gönderildiğini fakat bu konuda da bir ilerleme olmaması sebebiyle kira sözleşmesinin feshedilesi ile kiralananın tahliyesine karar verilmesini Sulh Hukuk Mahkemesinden talep edilebilmektedir.

Avukat Gizem GONCE

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Gizem Gonce, lise eğitimini Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen Kültür Üniversitesi Özel Hukuk programında Miras Hukuku alanında tez çalışmalarını yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen yerli ve yabancı hukuk bürosu ve şirketlerinde çalışarak birçok hukuki problemin çözümünde tecrübe kazanmıştır. Marsh & McLennanbünyesinde hukuki danışmanlık departmanında stajyer avukat olarak çalışmıştır. Avukatlık ruhsatını 2016 yılında alan Avukat Gizem Gonce, uzun bir süre Deniz Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku alanlarında faaliyet gösteren çeşitli hukuk bürolarında avukatlık yapmış olup akabinde Av. Gizem GONCE, Eren& Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun Kurucu Ortağıdır. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Uzmanlık alanları; Deniz Ticaret Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Sigorta ve Tazminat Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’dur. Uyuşmazlıkların dava yolu ile çözümünde taraf vekili olarak görev yapmaktadır. İş ve trafik kazaları sonucunda tazminata ilişkin hukuki ihtilafların çözümünde yerli ve yabancı müvekkillere Türk Hukuku ve uluslararası hukuk kapsamında danışmanlık hizmeti vermektedir.Uzlaştırmacılık eğitimini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.