Yoksulluk Nafakası Nedir?

Siz değerli okuyucularıma bu makalemde, yoksulluk nafakası ve yoksulluk nafakasının süresi hususunda hukuki bilgilendirmelerde bulunmaya çalışacağım.

30.11.2021
Yoksulluk Nafakası Nedir?

Evlilik birliği resmi nikâh yapılmak suretiyle kurulması halinde eşler arasında doğan karşılıklı hak ve yükümlülükler evlilik boşanma ile birlikte sona ermesine kadar devam etmektedir. Türk Medeni Kanunu ayrıca bir düzenleme getirerek, boşanma kararı alan eşlerin evlilik birliği sona erdikten sonra da mali bakımdan birbirlerine karşı sorumluluk ve yükümlülüklerinin devam edeceğini bildirmektedir. Birtakım şartların ve koşulların varlığı halinde Aile Mahkemesi hâkimi, nafaka talebinde bulunan eşin mali bütçesi oranında boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek olan tarafa nafaka ödemesine karar vermektedir.
Yoksulluk nafakası Türk Medeni Kanunu m.175 ve devamı hükümlerinde ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.
YOKSULLUK NAFAKASI
Türk Medeni Kanunu Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
Nafaka talebi ile boşanma kararı sonrası boşanan eşin sosyal ve toplumsal yaşama uyum sağlamak ve mali açıdan katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Yoksulluk nafakasının miktarı belirlenirken Aile Mahkemesi hâkiminin taleple bağlı olmasının yanı sıra ayrıca takdir yetkisi hakkı bulunmaktadır. Hâkim davanın mahiyetine göre nafaka talebini red edebileceği gibi uygun gördüğü nafaka miktarına karar verebilir.
Yargıtay’ın vermiş olduğu yerleşik içtihatlar doğrultusunda nafakanın süresi bakımından hâkimin takdir yetkisi bulunmamaktadır. Süresiz olarak talep edilen yoksulluk nafakasında Aile Mahkemesi hâkiminin nafakayı belirli bir süre ile sınırlandırması mümkün değildir.
Hâkim nafaka kararını vermeden önce; eşlerin malvarlıkları, gelirleri, yaşları, çalışmaya elverişlilikleri, çocuklarının velayeti ve bakım ihtiyaçları, evliliğin süresi gibi hususları da ele alarak yoksulluk nafakasının süresini takdir etmektedir. Yoksulluk nafakasının sağladığı güvence, esasen “sosyal devlet ilkesi” bağlamında devletin Anayasal bir ödevidir. Evliliğin sona ermesinin ardından birtakım koşulların varlığı halinde ve somut olaya göre Aile Mahkemesi hakimi tarafından takdir edilecek belirli sınırlarda bu ödevin boşanan eşler tarafından üstlenilmesi kabul edilmektedir.

ARA REKLAM ALANI


Avukat Gizem GONCE

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Gizem Gonce, lise eğitimini Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen Kültür Üniversitesi Özel Hukuk programında Miras Hukuku alanında tez çalışmalarını yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen yerli ve yabancı hukuk bürosu ve şirketlerinde çalışarak birçok hukuki problemin çözümünde tecrübe kazanmıştır. Marsh & McLennanbünyesinde hukuki danışmanlık departmanında stajyer avukat olarak çalışmıştır. Avukatlık ruhsatını 2016 yılında alan Avukat Gizem Gonce, uzun bir süre Deniz Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku alanlarında faaliyet gösteren çeşitli hukuk bürolarında avukatlık yapmış olup akabinde Av. Gizem GONCE, Eren& Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun Kurucu Ortağıdır. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Uzmanlık alanları; Deniz Ticaret Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Sigorta ve Tazminat Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’dur. Uyuşmazlıkların dava yolu ile çözümünde taraf vekili olarak görev yapmaktadır. İş ve trafik kazaları sonucunda tazminata ilişkin hukuki ihtilafların çözümünde yerli ve yabancı müvekkillere Türk Hukuku ve uluslararası hukuk kapsamında danışmanlık hizmeti vermektedir.Uzlaştırmacılık eğitimini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.