ŞİKAYETTEN VAZGEÇME NEDİR?

Bu yazımda sizlere Türk Ceza Hukuku’nda şikâyetten vazgeçme hakkından bahsetmek istiyorum.

20.10.2021
ŞİKAYETTEN VAZGEÇME NEDİR?

Türk Ceza Hukuku’nda Şikâyetten Vazgeçme Nedir?

Soruşturma ve kovuşturma yapılması şikâyete bağlı suçlarda; şikâyet hakkına sahip olan kişiler yani mağdur veya suçtan zarar gören şikâyetten vazgeçme hakkına sahiptir. Bu hak Türk Ceza Kanunu’nun 73. maddesinin 4. bendinde şu şekilde düzenlenmiştir; “Kovuşturma yapılabilmesi şikâyete bağlı suçlarda kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz.”.

ARA REKLAM ALANI


Türk Ceza Kanunu şikâyetten vazgeçmeyi kanunun saklı tuttuğu haller haricinde şikâyete bağlı suçlar kapsamında geçerli olacak şekilde kabul etmektedir.
Vazgeçmenin konusunu şikâyet oluşturmaktadır. Vazgeçme yalnızca vazgeçenin şikâyeti bakımından etkilidir, diğer şikâyetler var ise bunlar devam edecektir.
Şikâyetten vazgeçme hakkı; hükmün kesinleşmesine kadar kullanılabilir. Şikâyet üzerine soruşturmanın başlatılması ve akabinde kamu davasının açılması safhasına kadar vazgeçme hakkı kullanılabilir. Açılan davanın sonuna kadar yani hüküm açıklanıncaya kadar bu hak kullanılabilir.


Şikâyetten vazgeçme hakkı kullanılırken; vazgeçme iradesinin şüpheye mahal vermeyecek şekilde gösterilmesi gerekir. Şikâyetten vazgeçme hakkını kullanan kişi; vazgeçme beyanını yazılı ya da sözlü şekilde tutanağa geçirmelidir.
İştirak halinde işlenen suçlarda; sanıklardan biri hakkında vazgeçme, diğerlerini de kapsar. Bu kural Türk Ceza Kanunu’nun 73. maddesinin 5. bendinde şu şekilde düzenlenmiştir;  “İştirak halinde suç işlemiş sanıklardan biri hakkındaki şikâyetten vazgeçme, diğerlerini de kapsar.”.
Şikâyetten vazgeçmenin sonuç doğurabilmesi için; sanığın vazgeçme yönündeki öneriyi kabulü şartı aranır. Bu şart Türk Ceza Kanunu’nun 73. maddesinin 6. bendinde şu şekilde düzenlenmiştir; “Kanunda aksi yazılı olmadıkça, vazgeçme onu kabul etmeyen sanığı etkilemez.”. Sanık vazgeçme yönündeki öneriyi kabul veya ret edene kadar, şikâyetten vazgeçme hakkından dönülebilir.


Şikâyete bağlı suçlar kapsamında, şikâyetten vazgeçme ile yargılama süreci durur. Şikâyetten vazgeçme soruşturma aşamasında yapıldı ise; savcı “Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar” verir. Şikâyetten vazgeçme kovuşturma aşamasında yapıldı ise; hâkim davanın düşmesine karar verir.
Şikâyetten vazgeçme hakkının kullanılması ile kamu davasının düştüğü hallerde; şikâyetinden vazgeçen kişi şahsi haklarından da ayrıca vazgeçtiğini açıklamış ise, hukuk mahkemelerinde bu zararların tazmini için dava açamayacaktır. Bu durum Türk Ceza Kanunu’nun 73. maddesinin 7. bendinde şu şekilde düzenlenmiştir; “Kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikâyetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsi haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise artık hukuk mahkemesinde de dava açamaz.”.

AV. AYLİN ESRA EREN

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Aylin Esra Eren, lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2011 yılında, Erasmus Intensive Summer Programme kapsamında Salzburg Üniversitesi’nde Avrupa Özel Hukuku konusunda eğitim aldı. 2012 yılında, 19th Annual Willem C. Vis Moot on International Commercial Arbitration kapsamında Viyana’da Uluslararası Ticari Tahkim Hukuku konusunda çalışmalara katıldı. İstanbul Üniversitesi AUZEF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Avukatlık ruhsatını 2013 yılında almış olup, bir süre Türkiye’nin önde gelen bankalarında hukuki danışmanlık departmanında hukuk müşaviri olarak görev yapmıştır. Aylin Esra Eren, Eren & Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun kurucu ortağı olup, farklı hukuk bürolarında hukukun birçok alanında çalışma fırsatı bulmuştur. Çok iyi derecede İngilizce, iyi derecede Almanca bilmektedir. Uzmanlık alanları; Hukuki Danışmanlık, Ticaret Hukuku, Uluslararası Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’nun yanında hukuk davalarıdır. Hukuk davalarına ilişkin tanıma ve tenfiz davalarında esas olmak üzere hukukun birçok alanında yerli ve yabancı müvekkillerine hukuki konularda çözüm odaklı hizmet vermektedir. Arabuluculuk ve uzlaştırmacılık eğitimlerini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.