Kira Sözleşmelerinin Olağanüstü Feshi Nedir?

10.12.2021
Kira Sözleşmelerinin Olağanüstü Feshi Nedir?

Kira sözleşmesinin feshedilmesi birtakım şartların oluşmasına bağlıdır. Ancak önemli sebeplerin varlığı halinde kira sözleşmesinin feshedilmesi mümkündür. Kiraya veren ve kiracıdan her biri, kira ilişkisinin devamının kendileri için çekilmez bir hale getiren önemli sebeplerin varlığı halinde kira sözleşmesinin yasal fesih bildirim süresi içerisinde her zaman feshetme hakkına sahiptir. Fakat bu hüküm, 01.07.2021 tarihi itibariyle 8 yıl süreyle özel ve kamu hukuku tüzel kişileri ile tacirler hakkında uygulanamayacaktır.

ARA REKLAM ALANI

          Kiracının ölümü halinde mirasçıları, yasal fesih bildirimini sürelerine uyarak feshetme hakkına sahiptirler. Ayrıca kiralanan amacına uygun olarak kullanılmaması halinde kiralama amacı gözetildiğinde kira sözleşmesini feshetme imkânı bulunmaktadır. Örneğin, akaryakıt ve gaz istasyonu kurulmasına imkân vermeyen kiralanan taşınmazın kiralayan tarafından kiralanması halinde bu durumun öğrenildiği tarihten itibaren kira sözleşmesini feshedebilir.

          Kiracının kira sözleşmesinden sonra iflas etmesi halinde kiraya veren işleyecek kira bedelleri için teminat talep etme hakkına sahiptir. Kiracının iflas etmesi halinde, tüm alacaklıların iflas masasına kayıt yaptırarak sıraya girmeleri gerekmektedir. Şayet kiracının kiralayana teminat vermemesi halinde de kira sözleşmesini derhal feshetme hakkı bulunmaktadır. Kira sözleşmesinin bu durumda feshi için fesih bildirimi sürelerine uyulması aranmamaktadır. Kiraya veren öncelikle noter kanalıyla kiracıya, kiralananı eski hale getirmesini ve kendisine teslim etmesini ihtar edebilir. Kiracının iflas etmesi ve herhangi bir güvence göstermemesi halinde kiraya veren sulh hukuk mahkemesine kiracının iflas nedeniyle tahliye talepli dava açma imkânı bulunmaktadır. Bir diğer dava çeşidi olan, kira sözleşmesinin sözleşmeye uygun olmayacak şekilde kiralayan tarafından kullanılması sonucu, kiraya veren sulh hukuk mahkemesine sözleşmeye aykırı davranış sebebiyle tahliye davası açma imkanı vermektedir.

             Avukat Gizem GONCE

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Gizem Gonce, lise eğitimini Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen Kültür Üniversitesi Özel Hukuk programında Miras Hukuku alanında tez çalışmalarını yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen yerli ve yabancı hukuk bürosu ve şirketlerinde çalışarak birçok hukuki problemin çözümünde tecrübe kazanmıştır. Marsh & McLennanbünyesinde hukuki danışmanlık departmanında stajyer avukat olarak çalışmıştır. Avukatlık ruhsatını 2016 yılında alan Avukat Gizem Gonce, uzun bir süre Deniz Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku alanlarında faaliyet gösteren çeşitli hukuk bürolarında avukatlık yapmış olup akabinde Av. Gizem GONCE, Eren& Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun Kurucu Ortağıdır. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Uzmanlık alanları; Deniz Ticaret Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Sigorta ve Tazminat Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’dur. Uyuşmazlıkların dava yolu ile çözümünde taraf vekili olarak görev yapmaktadır. İş ve trafik kazaları sonucunda tazminata ilişkin hukuki ihtilafların çözümünde yerli ve yabancı müvekkillere Türk Hukuku ve uluslararası hukuk kapsamında danışmanlık hizmeti vermektedir.Uzlaştırmacılık eğitimini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.