Gebelik şekerine dikkat

24.01.2022
Gebelik şekerine dikkat

Gebelik şekeri ,tıbbi ismiyle gestasyonel diyabet , gebeliğe bağlı gelişen glukoz intoleransı olarak tariflenmektedir. Gebeliğe özgü bazı hormonların kan dolaşımında artmasıyla kan şekerini dengeleyen insülin hormonuna direnç gelişmesi bu duruma neden olmaktadır. Vücut dokularının , kan dolaşımında gezen şekeri kullanamadıkları için , şeker seviyeleri kontrolsüz bir şekilde yükselir ve diabet durumu ortaya çıkar. Peki gebelikte oluşan diyabet anne ve bebek sağlığı açısından riskli midir ? Kesinlike evet. Gebelik şekeri olan hamile kadınlarda artmış sezaryenle doğum oranları görülmektedir. Gebeliğe bağlı tansiyon yüksekliği ve halk arasında gebelik zehirlenmesi ( tıbbi ismiyle preeklampsi ) riskinde ciddi artışlar söz konusudur. Normal doğum yapan hastalarda doğum esnasında bebeğin omzunun takılması , doğum travmalarına maruz kalınması söz konusudur. Gebelikte fazla şekere maruz kalan bebeklerde aşırı büyüme ve ciddi doğum kiloları da doğum sonrası yenidoğan sarılığı ve şeker metabolizması bozukluklarını birlikte getirmektedir. Anne adaylarını da hamilelik sonrasında şeker hastalığı riski beklemektedir.

ARA REKLAM ALANI

Gebeliğe bağlı şeker hastalığı tanısı nasıl koyulmaktadır ? Önceleri gebeliğe bağlı şeker hastalığı taraması , kilolu hastalarda, ailesinde şeker hastalığı olan hastalarda, önceki gebeliğinde şeker hastalığı olan hastalarda ve şeker hastalığı açısından risk içeren hasta gruplarında yapılsa da , bu gruplarda olmayan ve gebelik şekeri saptanan çok geniş kitlelerin varlığıyla günümüzde tüm gebelere önerilmektedir. Gebeliğin 24. Haftaları civarında yapılacak şeker taraması ile saptanacak olası gebelik şeker durumu , bir üst şeker tanı testiyle doğrulanarak gerekli tedaviye geçilmektedir. Son zamanlarda medyada çıkan şeker taraması zararlıdır gibi savsatalara, bilimsel verilerden uzak kişisel görüşlere değer verilmemesi gereklidir. Gebelikte şeker taraması , anne ve bebek sağlığı açısından son derece güvenlidir.

Gebeliğe bağlı şeker saptanan hastalara öncelikle hayat tarzı değişikliği ve diyet tedavisi verilmektedir. Bu süreçte hastalara kan şekeri takiplerini nasıl yapması gerektiği anlatılır ve kaydetmeleri istenir. Bir sonraki kontrolünde hekimlerce değerlendirilen bu değerlere göre gerekliyse insülin tedavisine geçilir. Yine insülin tedavisi anne ve bebek açısından son derece güvenli ve zararsız bir tedavi yöntemidir. Herkese sağlıklı ve keyifli günler dilerim…

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Kadın Hastalıkarı ve Doğum Uzmanı 14/04/1988 iskenderun doğumluyum İlköğretim ve lise dönemim iskenderunda geçti Lise öğrenimimi Türkiyenin en başarılı lisesi İstiklal Makzume Anadolu Lisesinde tamamladım. Çocukluk hayalim olan doktorluk mesleğinin ilk adımını Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanarak attım . 2006-2013 yılları arasında tıp fakültesi eğitimini derece ile tamamlayarak tıp doktoru ünvanını aldım . 2013 senesinde kısa süreliğine doğduğum şehir olan iskenderunda acil hekimliği yaptım 2014 senesinde yine en çok istediğim kadın hastalıkları ve doğum branşı için Ankara Dr Sami Ulus Kadın Hastalıkları Çocuk Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesinde kadın doğum asistanlığına başladım. 2018 senesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak Diyarbakır / silvan ilçesine atandım . Burada 2,5 sene çalıştıktan sonra görevimden ayrılarak Diyarbakır Özel Diyarlife Dağkapı Hastanesinde çalışmaya başladım . Hala bu kurumda görev yapmaktayım . İlgilendiğim konular arasında vajinal estetik , laparaskopik kapalı cerrahi teknikleri , yüksek riskli gebelik yönetimi ve doğal doğumun sağlanması olarak sıralanabilir .
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.