Suç Uydurma Suçu Nedir?

Bu yazımda sizlere suç uydurma suçundan bahsetmek istiyorum. Bu suç; Türk Ceza Kanunu’nun ikinci kitabının “Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler” başlıklı dördüncü kısmının “Adliyeye Karşı Suçlar”ı düzenleyen ikinci bölümünde düzenlenmiştir.

24.10.2021
Suç Uydurma Suçu Nedir?

Suç uydurma

Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir. Suç uydurma suçunda iftira suçundan farklı olarak fail; herhangi bir kişiyi suçun faili olarak göstermeksizin, aslında gerçekleşmemiş bir suçun işlenmiş olduğunu iddia ederek kovuşturmaya yetkili makamlara ihbar eder.
İftira suçu ise basit bir anlatımla; masum bir kişiye kasıtlı ve asılsız olarak suç yüklemektir.

ARA REKLAM ALANI


Suç uydurma; kendi kendine iftiradır.
Suç uydurma suçunda korunan hukuki değer; adliyeye karşı suçlar içerisinde düzenlendiğinden “adliyedir”. İşlenmediğini bildiği bir suçu ihbar etmek ve kovuşturma organlarını harekete geçirmek suretiyle fail; adli makamlarını meşgul etmekte, adli makamların gerçekten işlenmiş suçları incelemesini engellemektedir. Doktrinde; gerçeğe aykırı ihbar ya da şikâyetin, adli fonksiyonların saptırılması suretiyle devletin ya da bireylerin menfaatlerine zarar verilmesi sonucunu doğurduğundan kamusal bir tehlike yarattığı görüşü de bulunmaktadır.
Suç uydurma suçunun maddi unsurları 2 şekilde gerçekleşebilir;
Failin işlenmediğini bildiği bir suçu yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar etmesi, diğer bir adıyla şekli suç uydurmadır. Örneğin; failin cüzdanının çalındığını ihbar edip, gerçekte cüzdanının çalınmaması gibi.
İşlenmeyen bir suçun delil ve emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uydurması, diğer bir adıyla maddi suç uydurmadır. Örneğin; bir kimsenin evine hırsız girmiş gibi göstermek amacıyla pencerenin kırılması, ev eşyalarının dağıtılması gibi.


Suçun faili; herkes olabilir.
Suç uydurma suçunun manevi unsurları; bu suç kasten işlenebilir. Failin belirli bir amaçla hareket etmesi önemli değildir. Önemli olan; fail tarafından bilerek ve isteyerek yetkili mercilere işlenmediği bilinen bir suçun ihbar edilmesi ya da bu suçun maddi eser ve delillerinin uydurulmasıdır.
Yukarıda özetle bahsetmeye çalıştığım suç tipi ile hiçbir zaman ne fail ne de mağdur olarak karşılaşmamanızı diliyor, bu suç tipini görgü tanığı olarak görmeniz/duymanız halinde vatandaşlık görevi olarak mutlaka kolluk kuvvetlerine ihbar etmeniz gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle.

AV. AYLİN ESRA EREN

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
Avukat Aylin Esra Eren, lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2011 yılında, Erasmus Intensive Summer Programme kapsamında Salzburg Üniversitesi’nde Avrupa Özel Hukuku konusunda eğitim aldı. 2012 yılında, 19th Annual Willem C. Vis Moot on International Commercial Arbitration kapsamında Viyana’da Uluslararası Ticari Tahkim Hukuku konusunda çalışmalara katıldı. İstanbul Üniversitesi AUZEF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir. Avukatlık ruhsatını 2013 yılında almış olup, bir süre Türkiye’nin önde gelen bankalarında hukuki danışmanlık departmanında hukuk müşaviri olarak görev yapmıştır. Aylin Esra Eren, Eren & Gonce Hukuk Danışmanlık Bürosu’nun kurucu ortağı olup, farklı hukuk bürolarında hukukun birçok alanında çalışma fırsatı bulmuştur. Çok iyi derecede İngilizce, iyi derecede Almanca bilmektedir. Uzmanlık alanları; Hukuki Danışmanlık, Ticaret Hukuku, Uluslararası Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku, Aile Hukuku ve Ceza Hukuku’nun yanında hukuk davalarıdır. Hukuk davalarına ilişkin tanıma ve tenfiz davalarında esas olmak üzere hukukun birçok alanında yerli ve yabancı müvekkillerine hukuki konularda çözüm odaklı hizmet vermektedir. Arabuluculuk ve uzlaştırmacılık eğitimlerini tamamlamış olmakla birlikte aynı zamanda, noterlik belgesi de bulunmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.