Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?

29.10.2022
Avukat Asya Akın Çeliker, lise eğitimini Bursa'nın önde gelen liselerinden Nilüfer Milli Piyango Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde %50 başarı bursu ile lisans eğitimini tamamlamasının ardından, 2019 senesinde başlamış olduğu Ekonomi Hukuku Yüksek Lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde tamamlayarak, uzmanlaşma alanını Fikri Mülkiyet Hukuku olarak belirlemiş ve çalışmalarını bu alanda yürütmüştür. Proje konusunu ise tanınmış markalar üzerine hazırlamıştır. Bursa'da Akın Hukuk Bürosunda stajını tamamlamıştır.  Boşanma davalarında müvekkilleri ile daha etkili iletişim kurabilmek adına, İngiltere merkezli Invivo Academy işbirliği ile Psikoaktif Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen “Boşanma Danışmanlığı” eğitimi alarak, bu eğitimi başarı ile sonuçlandırmıştır. Türkiye’de Moda Hukuku ile ilgili eğitim veren Moda Hukuku Enstitüsü’nün düzenlediği Fashion Law Lab eğitimine katılmıştır. Bir çok alanda sertifika sahibi olan ve Cambridge'de dil eğitimi alan Asya Akın Çeliker, iyi derecede İngilizce bilmektedir. Aynı zamanda noterlik belgesine sahiptir. Akın Hukuk Bürosunda görev yapmakta olup, müvekkillerine danışmanlık ve vekillik hizmeti sunmaya devam etmektedir.

Türk Medeni Kanununa göre, evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşler mahkemede çekişmeli usulde boşanma davası açabileceği gibi, taraflar birbiriyle anlaşarak da evliliği sonlandırabilmektedir. Ancak, eşlerin anlaşmalı olarak boşanabilmesi için kanun bazı şartlar öngörmüştür.

ARA REKLAM ALANI
  • Evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir. 

Anlaşmalı boşanma için getirilen ilk şart, eşlerin evlilik tarihinin üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekir. Bu koşulun sebebi ise eşlerin birbirini daha iyi tanıyarak, kısa sürede boşanmalarının engellenmesidir. Bu şart Türk Medeni Kanunun 166. Maddenin 3. Fıkrasında yer almaktadır. Eşlerin anlaşmalı boşanmak istemesi halinde, evlilik birliğinin temelden sarsılmış olduğu kabul edilecektir.

  • Eşlerin boşanmak için birlikte başvurmaları veya bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi gerekmektedir.

Eşlerin mahkemeye birlikte başvurması pratikte imkansızdır. Çünkü her iki tarafın da davacı olması mümkün değildir. Aslında kanunda anlatılmak istenen, anlaşmalı boşanma davasında hasım gösterilmemesidir, aksi durum bu kurumun ruhuna aykırı olacaktır.

  • Tarafların avukatları olsa dahi duruşmaya bizzat katılmaları gerekmektedir.

Bu şarta göre tarafların avukatları olsa dahi, duruşmaya bizzat kendilerinin gelmesi gerekmektedir. Bu koşulun asıl amacı, hakimin tarafların boşanma iradelerine kanaat getirmesidir.

  • Eşlerin çocuklar ve mali durumları ile ilgili düzenledikleri protokolün hakim tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanmak isteyen taraflar, mali sonuçlar üzerinde bir karar almış olmalı ve varsa çocukların velayeti üzerinde bir anlaşmaya varmış olmaları gerekmektedir. Dilerlerse, taraflar bir protokol hazırlayarak mahkemeye sunabilir, veya anlaşılan bu konular mahkemede hüküm altına alınır.

Taraflar tüm hukuki konular üzerinde uzlaşmalarını gerektiren, anlaşmalı boşanma protokolü yoksa bu durumda anlaşmalı boşanma davası gerçekleştirilemeyecektir. Taraflar; maddi-manevi tazminat, nafaka, mal paylaşımı ve varsa çocukların velayeti, çocukların okul masrafları gibi durumları protokolde anlaşılır bir şekilde düzenlemelidir. Ancak unutmamak gerekir ki, çocuğun velayeti konusunda taraflar anlaşmaya varmış olsa dahi, çocuğun üstün yararı gözetilerek hakim tarafından uzlaşmanın tersine bir karar verilebilir.

azınız

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.