Tasarımımın Patentini Alabilir Miyim?

18.11.2021
Avukat Asya Akın Çeliker, lise eğitimini Bursa'nın önde gelen liselerinden Nilüfer Milli Piyango Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde %50 başarı bursu ile lisans eğitimini tamamlamasının ardından, 2019 senesinde başlamış olduğu Ekonomi Hukuku Yüksek Lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde tamamlayarak, uzmanlaşma alanını Fikri Mülkiyet Hukuku olarak belirlemiş ve çalışmalarını bu alanda yürütmüştür. Proje konusunu ise tanınmış markalar üzerine hazırlamıştır. Bursa'da Akın Hukuk Bürosunda stajını tamamlamıştır.  Boşanma davalarında müvekkilleri ile daha etkili iletişim kurabilmek adına, İngiltere merkezli Invivo Academy işbirliği ile Psikoaktif Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen “Boşanma Danışmanlığı” eğitimi alarak, bu eğitimi başarı ile sonuçlandırmıştır. Türkiye’de Moda Hukuku ile ilgili eğitim veren Moda Hukuku Enstitüsü’nün düzenlediği Fashion Law Lab eğitimine katılmıştır. Bir çok alanda sertifika sahibi olan ve Cambridge'de dil eğitimi alan Asya Akın Çeliker, iyi derecede İngilizce bilmektedir. Aynı zamanda noterlik belgesine sahiptir. Akın Hukuk Bürosunda görev yapmakta olup, müvekkillerine danışmanlık ve vekillik hizmeti sunmaya devam etmektedir.

Öncelikle, ülkemizde çok karıştırılan kavramlar olan tescil ile patent kavramına kısaca değinmek istiyorum. Tasarımımızın veya markamızın patentini alamayız. Tasarım, aynı markada olduğu gibi tescil ile korunur.

ARA REKLAM ALANI

Buluşların belli şartları sağlaması halinde patentini almak için başvuruda bulunulabilir. Patent, sanayiye uygulanabilir buluşlara, resmi organlarca düzenlenen ve izinsiz kullanımları belirli bir süre engelleme yetkisi veren resmi nitelikte bir belgedir.

 

Sınai Mülkiyet Kanunu madde 55’te ise tasarım şu şekilde tanımlanmıştır:

“Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür.”

Yani tasarımların, buluşta arandığı gibi sanayiye uygulanabilir olma koşulunu sağlaması beklenmiyor. Tasarım, kısaca ürünün görünümünü ilgilendiren bir fikri mülkiyet hakkıdır. Tescilli tasarımların koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır, ve tescilin 5’er yıllık dönemler halinde yenilenmesi şeklinde 25 yıla kadar uzatılabilir. Tescilsiz tasarım ise, korunması talep edilen tasarımın Türkiye’de ilk kamuya sunulma tarihinden itibaren 3 yıldır.

Aynı maddenin son fıkrasında ise, tasarımların nasıl korunduğu düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre;

Tasarım; bu Kanun hükümleri uyarınca tescil edilmiş olması hâlinde tescilli tasarım, ilk kez Türkiye’de kamuya sunulmuş olması hâlinde ise tescilsiz tasarım olarak korunur.”

Tasarım tescil edildikten sonra, hak sahibine tanınan münhasır haklar vardır. Bu haklar Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 59. Maddesinde şu şekilde açıklanmıştır.

Tasarımdan doğan haklar münhasıran tasarım sahibine aittir. Üçüncü kişiler, tasarım sahibinin izni olmadan koruma kapsamındaki tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünü üretemez, piyasaya sunamaz, satamaz, ithal edemez, ticari amaçlı kullanamaz veya bu amaçlarla elde bulunduramaz ya da bu tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünle ilgili sözleşme yapmak için öneride bulunamaz.”

Eğer tasarım tescil edilmemiş ise, sayılan haklar sadece korunan tasarımın aynısının veya genel izlenim itibarıyla ayırt edilemeyecek kadar benzerinin kopyalanması halinde söz konusu olacaktır.

Tasarım tescil başvurusunda bulunması gereken belgeler ise, aynı kanunun 61. Maddesinde ve Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına dair Yönetmelikte düzenlenmiştir. Tescil edilmesi gereken bir tasarımınız varsa, bir marka patent vekilinden veya fikri mülkiyet hakları alanında uzman bir avukattan danışmanlık almanız, ileride doğabilecek hak kayıplarından sizi koruyacaktır.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.