KARŞI TARAF BOŞANMA PROTOKOLÜNE UYMADI NE YAPABİLİRİM?

26.10.2021
Avukat Asya Akın Çeliker, lise eğitimini Bursa'nın önde gelen liselerinden Nilüfer Milli Piyango Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde %50 başarı bursu ile lisans eğitimini tamamlamasının ardından, 2019 senesinde başlamış olduğu Ekonomi Hukuku Yüksek Lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde tamamlayarak, uzmanlaşma alanını Fikri Mülkiyet Hukuku olarak belirlemiş ve çalışmalarını bu alanda yürütmüştür. Proje konusunu ise tanınmış markalar üzerine hazırlamıştır. Bursa'da Akın Hukuk Bürosunda stajını tamamlamıştır.  Boşanma davalarında müvekkilleri ile daha etkili iletişim kurabilmek adına, İngiltere merkezli Invivo Academy işbirliği ile Psikoaktif Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen “Boşanma Danışmanlığı” eğitimi alarak, bu eğitimi başarı ile sonuçlandırmıştır. Türkiye’de Moda Hukuku ile ilgili eğitim veren Moda Hukuku Enstitüsü’nün düzenlediği Fashion Law Lab eğitimine katılmıştır. Bir çok alanda sertifika sahibi olan ve Cambridge'de dil eğitimi alan Asya Akın Çeliker, iyi derecede İngilizce bilmektedir. Aynı zamanda noterlik belgesine sahiptir. Akın Hukuk Bürosunda görev yapmakta olup, müvekkillerine danışmanlık ve vekillik hizmeti sunmaya devam etmektedir.

Evlilik birliği, taraflarca anlaşılarak sona erdirilecekse Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinin 3. Fıkrası uyarınca, kanunun belirlediği şartları sağlamak koşulu ile anlaşmalı olarak boşanabilirler. Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin aile konutu, mali konular, maddi-manevi tazminat, nafaka ve çocukların velayet hususları konusunda anlaşarak ortak bir fikre varmaları halinde görülen “genel boşanma davası” şeklinde görülecektir.

ARA REKLAM ALANI

Tarafların anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için, duruşmada her iki tarafın avukatları olsa dahi kendilerinin de şahsen bulunmaları gerekir. Bu kuralın sebebi, hâkimin tarafların iradelerinin serbestçe açıklandığına emin olması gerektiğidir.

Taraflar, anlaşmalı boşanmaya karar verdiklerinde, anlaşmaya vardıkları tüm hususların tereddüte yer vermeyecek şekilde bir “Anlaşmalı Boşanma Protokol’ünde düzenlemesi, yargılama aşamasının daha çabuk sonuçlanmasını sağlayacaktır. Anlaşmalı boşanma protokolünde, eşler mali hususlar, nafaka, maddi ve manevi tazminat, eşlerin çocuklarla ilişkileri gibi konuları düzenlenmelidir. Eşler anlaşmalı boşanma protokolünde bulunması gereken zorunlu hususlar dışında dilerlerse boşanmanın diğer yan sonuçları üzerine de anlaşma sağlayabilirler. Anlaşmalı boşanma protokolünde mal rejiminin tasfiyesi gibi ihtiyari içeriklere yer verebilmeleri mümkündür.

Boşanma protokolü düzenlendikten ve taraflarca imzalandıktan sonra, mahkemede boşanma davası görülecektir. Mahkeme öncelikle kısa karar düzenleyecek, sonrasında gerekçeli karar taraflara tebliğ edilecektir. Gerekçeli kararın tebliğ edilmesinden sonra, karara itiraz süresi 2 haftadır. 2 haftada verilen karara istinaf mahkemelerinde itiraz edilebilir. Yani, eşlerden biri boşanma davasından vazgeçmek isterse veya eşinin boşanma protokolüne uymayacağını düşünüyorsa, bu süre içinde kanun yoluna başvurarak bu hakkını kullanabilir. Eğer, kanun yolunun kullanılabilmesi için gereken 2 haftalık süre geçerse bu durumda karar kesinleşir. Kararın kesinleşmesinden sonra eşlerden biri boşanma protokolünün gereklerine uymazsa bu durumda da ilamlı icra takibine başvurulabilir.

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.